Cerita Ceria Dari Kampung
6:49 PTGPagi tadi tidaklah masak sarapan berat. Goreng masala vadai dan karipap yang Wak Kanang bawa petang kelmarinnya. Kemudian Amie goreng bihun sedikit dan hidangkan untuk Bonda bersama teh panas kurang manis.
Ada 10 biji masala vadai, 10 biji karipap inti sardin dan 10 biji karipap inti kentang. Kesemuanya Amie goreng tapi hanya lima biji setiap jenis.
Masala Vadai |
Karipap Inti Kentang |
Karipap Inti Sardin |
Teh Lemon Panas |
Pukul 2:20 petang, kami sampai semula ke kampung. Ada anak-anak buah sedang sembang dengan Bonda. Kita dengar Bonda hendak makan sayur pucuk ubi masak lemak dengan tempe tambah ikan masin. Kita pun arahkan anak-anak buah petik pucuk ubi.
Bonda kata, perut masih kenyang makan bihun goreng. Kuih masala vadai dan karipap yang kita goreng pagi tadi sudah habis dimakan bersama anak-anak buah.
Sayur pucuk ubi masak lemak dengan tempe dan ikan masin. |
Ikan Gelama Salewang Goreng |
Keropok Amplang Sotong |
Keropok Ampplang Ikan |
Red Snow Pear & South Africa Navel Orange |
Nanas Rompin Pahang |
Ketulan Nanas Segar |
Duku Langsat |
Buah kelapa tak berapa muda tapi manis airnya! |
12 comments
Alhamdulillah.. Seronok dapat pulang ke kampung...
BalasPadamAlhamdulillah. Tak jalan-jalan, dapat ziarah keluarga sudah cukup syukur Alhamdulillah.
PadamSeronoknya Kak... Dalam satu hari pelbagai aktiviti yg dapat dibuat. Paling best aktiviti makan² hehe
BalasPadamAmbil kesempatan hihihiii... Aktiviti makan-makan memang best.
PadamPadat jadual kat kampung tu. Sempat lagi masak balik dari KL. Kalau masak lemak pucuk ubi letak cili sebiji2 camtu menarik juga. Tak perlu buat sambal belacan. Kalau nak pedas makan cili tu je.
BalasPadamBonda dah tak nak makan pedas. Perut tak selesa. Tu pasal masak lemak putih gitu jew.
PadamSeronok sesekali balik Kampung Kan kak Amie...
BalasPadamAlhamdulillah. Rezeki dapat balik kampung ziarah keluarga walaupun hanya beberapa hari.
PadamTerasa lapar pulak tengok makanan² penuh kat skrin hp sy ni, Kak Amie.
BalasPadamHahaaaa.... Jom lepas lapar😋😋😋
PadamDuuuh kak Amie, sukaaa sangat saya lihat nenas nya tuh 😍😍😍. Pastilah segaaar kan. Apalagi kalo manis sedikit asam.
BalasPadamAmplang nih saya suka juga. Tiap suami tugas ke Kalimantan, pasti yg dibawa amplang 😄
Masala vadai ini saya penasaran. Blm pernah coba tp pernah dengar kulinernya.
Kalo karipap, tak usah tanya, mau bentuknya tak rapi, yg penting sedap 😄😄😍
Sedap betul nanas tu dik.
BalasPadamSaya makan dalam kereta dari Shah Alam ke Bukit Hijau.
Amplang tu memang jadi oleh-oleh tiap kali balik kampung
Masala vadai tu sedap sangat. Pandai orang yang buat. Ini makanan tradisi orang India. Kebetulan hari itu perayaan Deepavali, ngam betul ada kuih vadai.