Terung Hijau Masak Taucu

7:33 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apabila disebut terung, terbayang waktu kecil dahulu Bonda tanam terung telunjuk di tepi rumah. Buahnya sangat lebat. Orang kampung seperti kami memang tidak pernah putus bekalan  sayur. Kalau di kebun memang banyaklah sumber sayuran yang boleh dikutip seperti bayam, kangkung, kacang koro, kecipir, meranti, cili dan sebagainya.

Berbalik cerita tentang terung selain terung telunjuk, Bonda tanam terung bulat. Masih ingat lagi, Bonda suruh kita buat sambal terung. Terung bulat tadi dibakar dan kemudian dilenyek bersama sambal di dalam lesung. Terung pipit pula tak perlu ditanam sebab tumbuh sendiri di kebun. Hanya kutip hasilnya sahaja. Aduhai, kalau Bonda suruh petik terung pipit habislah gatal-gatal tangan terkena bulu pada pokok terung pipit.

Sekarang  kalau hendak makan terung, kita suka masak terung Taiwan yang berwarna ungu dan isinya putih manis. Paling sedap kalau masak balado. Tapi kali ini kita kongsikan Terung Hijau Masak Taucu. Sebenarnya kita hendak masak pajeri tapi tidak ada kelapa hendak dibuat kerisek. Jadi, apabila terpandang taucu, jadilah Terung Hijau Masak Taucu!

Terung Hijau Masak Taucu

Terung Hijau

Jarang sangat hendak jumpa terung hijau. Nampak cantik dan segar serta masih muda. Kita potong lima tangkai terung hijau yang panjang dan belah tapi tak putus. Kemudian kita goreng hingga layu dan toskan. Hasil masakan akan nampak lebih cantik kalau ada hirisan cili besar merah dan hijau, tapi kita hanya ada cili padi. Jadi, campak sajalah beberapa tangkai masuk dalam kuali.

Terung Hijau

Resipi Terung hijau Masak Taucu
Bahan-bahan:
  • 5 tangkai terung hijau - potong 3 - belah jangan putus
  • 3 sudu besar taucu
  • 15 ekor udang kertas - bersihkan
  • 7 tangkai cili padi - sebaiknya cili merah / hijau - hiris
  • minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan cincang:
  • 1 labu bawang besar 
  • 3 ulas bawang putih
Cara memasak:
  1. Goreng terung hijau hingga layu - toskan
  2. Tinggalkan 4 sudu minyak bekas goreng terung hijau di dalam kuali.
  3. Tumis bahan cincang hingga kekuningan.
  4. Masukkan taucu, cili padi diikuti dengan udang.
  5. Setelah udang berubah warna masukkan pula terung hijau.
  6. Taburkan sedkit garam (sudah ada rasa masin taucu) / gula / perasa pilihan.
  7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

Terung Hijau Masak Taucu


11 comments

  1. Menariknya hidangan terung taucu ni, kak 🤤

    BalasPadam
  2. jarang jumpa terung hijau ni. sedapnya masak taucu.

    BalasPadam
  3. Tak pernah lagi cuba masak terung taucu ni. Mungkin lepas ni boleh cuba.

    BalasPadam
  4. wahhhh panjang2 terungnya...
    sedapnyaaaaa

    BalasPadam
  5. Simple jugak ye resipinya. Boleh cuba ni 😁

    BalasPadam
  6. Oh, hari tu nampak PH masak terung hijau juga. Kita ingat nanti terung ni akan jadi purple, hihi. Mesti sedap tu masak taucu.

    BalasPadam
  7. nampak sedap betul dengan rupa udang nya tu kak

    BalasPadam
  8. Sukanya terung....
    Zaman kanak kanak dapat percuma mak tanam tak suka..dah tua tua. ni kena beli,eh suka pulak..tapi saya belum pernah jumpa terung macam cikgu masak ni

    BalasPadam
  9. Tiap kali balik kampung, terung ni akan jadi pilihan, bawak balik rumah buat stok. Biasa buat goreng berlado tapi macam menarik je kalau dimasak taucu. Ok nanti nak cuba.. hehehe..

    BalasPadam
  10. Isssh nampak sedap pula kak. Terong panjang hijau begini suka dibuat gulai Ama mama. Saya pun suka terong ini. Tapi belum pernah coba di masak lain. Nak cari tauco lah.. dah lama juga tak makan tauco

    BalasPadam
  11. Menarik resepi ni. Terima kasih share.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe