Tersangkut Selera dengan Aloo ki Bhujia & Channa Masala

11:57 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Antara satu sebab kalau kita hendak ke Pakistan sekali lagi sudah tentulah kerana makanannya yang sedap-sedap! Apa tidaknya, merasa Channa Masala atau Kari Kacang Kuda terus tersangkut selera. Kacangnya lembut dan rasanya cukup sempurna. Channa Masala ini merupakan masakan kari India Utara dan Pakistan.

Begitu juga dengan Aloo Bhujia @ Aloo ki Bhujia atau Potato Curry. Kalau tidak ingat perut dan perjalanan jauh memang hendak meratah banyak-banyak.

Nampaknya dari Lahore ke Naran, ke Hunza dan ke Skardu kami sentiasa dihidangkan dengan dua menu yang enak ini iaitu Aloo Bhujia dan Channa Masala. Masakannya memang berempah tetapi tidaklah terlalu kuat sehingga menyekat selera. Kedua-duanya sangat sedap dan boleh diterima oleh kami semua.

Sarapan dengan roti paratha, omellete, aloo ki bhujia dan channa masala.


Selamat pagi semua. Walaupun masuk bilik sudah menjelang dinihari tetapi dapat juga berehat. Apabila terlalu letih dan berehat tanpa gangguan, dapat tidur lena beberapa jam pun sudah dapat kembalikan tenaga.



Jom sarapan.



Entah bila lagi hendak makan aloo ki bhujia.

Aloo ki Bhujia.


Nampak roti begini tiba-tiba rindu roti di negara kita!


Ambillah sekeping, sapu mentega dengan jem.


Tengok omelette pun rasa berselera. Ambillah juga sepotong.


Roti paratha pun memanggil-manggil minta diambil. Tal ambil banyak, separuh saja.


Inilah Channa Masala yang sentiasa menggoda!
Ambil satu senduk pun sudah cukup banyak.



Sarapan kita pagi itu, dan juga sarapan yang sama kawan-kawan yang lain.


Sesekali kita hendak juga minum teh Tapal Danedar.
Lupakan dahulu teh / chai masala sebab kita hendak minum teh yang ringan sahaja.

Bismillah.


Video kenangan sarapan di Hispar Hotel Skardu.

Tiba-tiba rasa rindu hendak makan channa masala di Kedai Makan Pakistan! Ini tak boleh jadi. Kena cari pasal ajak Encik Suami makan di situ... ahaks!

20 comments

  1. cubalah masak resepi dua tu. Tenguk kacang dalnya pun sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pernah masak kari kacang kuda tapi tak sesedap masakan orang Pakistan.

      Padam
  2. Di LD, ada kedai makan Pakistan Kak Amie? Di Sri Gombak ada satu, in case Kak Amie datang rumah besan :) Bersebelahan Zus

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada sebuah kedai makan Pakistan di LD.
      Terakhir datang Gombak pada Mei 2024 lepas.
      In syaa Allah ada rezeki ke sana lagi bolehlah singgah kedai makan Pakistan.

      Padam
  3. sedap kak, lagi la ada kacang kuda mesti empuk lamak berkrim

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kacang kuda yang empuk memang terasa lemaknya.
      Sedap kan Dana.

      Padam
  4. Nampak sedap. Bagus makan kekacang, lambat sikit perut rasa lapar.

    BalasPadam
  5. wah ini menu yang super
    rotinya sepintas mirip roti khas india ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benar Pak.
      Pakistan juga dulunya sebahagian dari India. Walaupun sudah berpisah, namun budayanya masih lagi sama terutama masakannya. Rotinya tetap sama dengan roti di India.

      Padam
  6. Nampak sedap makanan Pakistan semua ni kan, apalagi halal kalau di sana. Boleh makan sepuasnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Memang banyak makanan halal di Pakistan.
      97% penduduknya beragama Islam. Di mana-mana sahaja boleh makan tanpa was-was.

      Padam
  7. Kalau berkacang ni suami paling suka. Kalau kena dengan selera kita ok la kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Mungkin kita sudah terbiasa dengan makanan India / Pakistan jadi tiada masalah dengan hidangan di sana.

      Padam
  8. Oh, inilah alasannya nak makan kat restoran Pakistan tu ya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul SK.
      Mujur ada kedai makan Pakistan. Di kedai mamak tak jumpa ni.

      Padam
  9. Makanan Pakistan ini terlihat aneh-aneh Mbak. Tapi enak ya Mbak? Cocok dengan lidah Mbak?
    Dari beberapa makanan diatas, saya hanya tahu dan pernah merasakannya, yaitu omelette.

    Salam,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di Malaysia, kami sudah terbiasa dengan makanan India / Pakistan. Jadi tiada masalah dengan hidangan di sana. Lagi pun inilah peluang untuk mencicipi masakan di negara mereka. Alhamdulillah, boleh diterima dengan baik.

      Padam
  10. Kak Amie, aloo ki bhujia itu potato atau buah lain?

    BalasPadam
  11. Saya kalo tak pernah kuliah di Malaysia, mungkin tak akan tahu sedapnya masakan India mamak, dan Pakistan. Masakan timur tengah di Indonesia kebanyakan dari arab. Tp itupun sedap. Makanya kalo melihat menu Pakistan begini memang lah saya suka, Krn dah terbiasa makan saat di Penang.

    Tapi di Indonesia memang jarang ada

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe