Amie tertinggal keretapi lagi... maklumlah naik kelas kambing, kelas ketiga....... orang lain dah naik muak makan karipap, Amie baru terkedek-kedek buat. Entah berapa tahun tak buat kuih ini padahal inilah satu-satunya kuih yang paling digemari masa kanak-kanak dulu. Waktu rehat semasa di sekolah rendah, memang kuih inilah juga yang Amie kejar di kantin. Anak Amie tanya..... kenapa kena lipat tepi-tepinya tu? Maklumlah pertama kali melihat ibunya yang 'sangat rajin' ini mengelim tepi karipap.
Nampak hodoh sikit kelimannya ....apa pun kulitnya memang rangup sebab Amie uli dengan minyak panas, dan intinya Amie bubuh kentang campur daging ayam. Bentuk karipap yang dihasilkan pun kurang sekata, ada yang gemuk, ada yang pipih sikit dan ada yang benjol. Ini menunjukkan yang empunya tangan kurang cekap membuatnya. Resepinya sama sajalah dengan resepi kawan-kawan yang lain, kalau Amie rajin nanti kemudian Amie tuliskan. Sekarang ini masa untuk minum petang.... jom minum sama.
Yang tak sempat makan di dapur Amie, boleh tapau tapi pilih yang masih elok.... takut terburai isinya di tengah jalan....