Jalan-jalan di Sekitar General Bus Stand Shahr-e-Quaid-e-Azam Gilgit

6:28 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apabila van bermasalah, itu merupakan rezeki untuk kami. Apa tidaknya! Gilgit yang sepatutnya kami singgahi dikeluarkan dari jadual lawatan kerana sudah menghampiri senja! Rupa-rupanya van hanya boleh diselenggara di bandar Gilgit!

Apalagi!
Sementara van diperbaiki, kami pun berkeliaran seketika di sekitar bandar Gilgit. Ketika ini jam menunjukkan pukul enam petang waktu tempatan.


General Bus Stand Shahr-e-Quaid-e-Azam Gilgit.



Setelah melihat dan mengambil gambar ayam togel tanpa kulit, kami berhenti di gerai buah pula. Kalau sudah nampak tempat jual buah-buahan, memang tak lepas peluanglah untuk belek-belek dan beli!


Buah-buahan yang dijual dilonggok-longgok sahaja dalam beg plastik di tepi gerai. Buah warna hijau dalam beg plastik itu bukan epal tapi pear.


Semuanya buah-buahan tempatan.


Ada buah peach, pear, mangga, limau, delima, anggur dan lain-lain.



Anggur Pakistan pelbagai jenis, ada saiz kecil dan ada saiz besar.

Buah Anggur 

Buah Peach

Anggur Hijau & Epal



Harga buah-buahan yang dijual sangat murah. Kalau ikut kiraan duit kita sekilogram anggur dalam RM4.00 hingga RM5.00 sahaja. Begitu juga dengan buah epal, pear dan peach.


Masing-masing dengan hasil belian buah-buahan.


Tertanya-tanya kami : Tiadakah orang jual jus buah di sini?
Toleh kiri, toleh kanan, rupanya di hadapan kami ada penjual jus buah!
Maka kami pun tidak lepaskan peluang memesan jus buah masing-masing.


Istimewanya, tiada campuran gula dan ais batu.
Jus memang sejuk.
Slurppp...sluurpppp!
Harga? Tak ingat berapa RP.


Nampaknya belum ada lagi panggilan dari tour leader untuk berkumpul semula di hadapan bengkel kereta. Jadi, kami pun terus menapak ke bahagian hadapan. Ketika ini suasana sudah gelap.


Eh... ada dacinglah! Macam lambang BN di negara kita pula.


Di sepanjang tepi jalan, banyak terdapat gerai makanan. Kami menyusuri jalan di sini.





Kemi ajak kami mencuba makanan di sini.
Katanya, kalau ada yang berkenan di hati, kita singgahlah sekejap.
Kami setuju.



Kami tertarik dengan panggang-panggangan di sini.
Jadi, berhentilah seketika.


Kemi kata, kita cuba rasalah dulu sedikit.
Tak tahu apa nama panggang-panggangan ini.
Kami panggil sate!
Mula-mula Kemi minta panggang dua cucuk saja, lepas itu tambah lagi satu.


Apa yang kami pilih?
Satu cucuk sate tongkeng.
Satu cucuk sate mempedal.
Satu cucuk sate hati.


Masaklah tiga cucuk 'sate' yang kami pesan.


Punyalah besar pinggan yang digunakan untuk meletakkan 'sate' kami!


Jom makan. Bismillah.
Sambail makan, sambil bergelak ketawa kerana rasa lucu makan tiga cucuk sate enam orang! Bolehlah diterima rasa 'sate' itu. Cuma kami tidak menambah kerana tidak mahu habiskan banyak masa di sini.

Kami tanya apa nama 'sate' itu. Anak dan bapa peniaga serentak sebut tikka  boti atau chicken tikka boti. Maknanya kami makan hati / mempedal dan tongkeng tikka boti. 


Video atas & bawah : Pinjam video Kemi buat kenang-kenangan makan 'sate' di Gilgit.



Jalan lagi ke hadapan. Terpandang chapli kebab. Kebab jenis ini kita sudah biasa makan di Kedai Makan Pakistan di LD.


Sempat beli dumpling inti daging. Istilah dumpling itu kami yang beri.
Makan panas-panas. Sedap oooo!
Tanya ada peniaga dumpling itu, katanya namanya mamtu, juga dikenali sebagai momos, ialah hidangan ladu berperisa yang berasal dari China dan merupakan makanan ruji di Gilgit Baltistan, Pakistan. Ia boleh dibuat dengan pelbagai inti, termasuk daging cincang, paneer (keju kotej), ayam dan sebagainya. Dumpling @ mamtu berinti daging yang kami makan, terasa rempahnya!


Terus maju ke hadapan.
Nampak gerai roti. Teruja hendak melihat orang bakar roti dalam ketuhar.


Baru hendak melihat aksi orang Pakistan masukkan roti dalam ketuhar, tiba-tiba Kemi beritahu tour leader minta kami segera kembali ke stesen bas. Van sudah sedia untuk meneruskan perjalanan.


Berlarianlah kami meninggalkan gerai-gerai jalanan untuk segera sampai ke stesen bas. Sempat singgah di kedai kacang. Kita beli kacang pistashio Iran dua kilogram.  Kacang pistascho dari Iran ini berbeza sedikit dengan kacang tempatan kerana terasa lemak masinnya. Jadi, sepanjang jalan dalam van asyik mengopek dan mengunyah sajalah. Kulitnya lebih keras, sampai kuku ibu jari ikut terkopek sama!

Kacang Pistaschio dari Iran.


Jam menunjukkan pukul tujuh malam.
Bermakna kami jalan-jalan di sekitar tempat tersebut selama lebih kurang satu jam.

15 comments

  1. masyaAllah cantiknya view gunung! tak sejuk ke area situ? nampak santai je semua tak berjaket
    buah-buahan dia pun nampak fresh sungguh, yg peach tu memang kaler hijau atau dia belum masak lagi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidak sejuk.
      Peach tu memang warna begitu. Saya beli 3 biji campur 3 biji buah pear. Rasanya manis. Rasa menyesal pula tak beli banyak hehehee.

      Padam
  2. Tempat sejuk2 macam kat sini kalau jual teh tarik mesti laku keras!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, bagus cadangan Uncle. Di sini hanya ada chai masala, tak ada teh tarik.

      Padam
  3. Sy pun tergelak tengok sate² tu terkulat² dalam dulang besar, hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kami sendiri ketawa tak henti-henti kalau terkenang 'sate' tu!

      Padam
  4. syiok tu makan sate berebut-rebut ramai-ramai. Geram sungguh tenguk buah-buahan yang fresh dari ladang. Murah pulak tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sayangnya masa sangat singkat di Gilgit.
      Buah-buahan memang sangat murah.

      Padam
  5. Rezeki lah dapat sampai ke Gilgit.
    Persis pasar malam pula ya bila ada jualan makanan begitu. Dapatlah merasa makanan ala-ala street food.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menyusuri tempat makanan jalanan memang best. Di situlah kita boleh melihat pelbagai jenis makanan tempatan.

      Padam
  6. buah2 diaaa nampak segar2 yaaa.. sedapnyaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, semuanya buah-buahan tempatan.
      Segar dan murah.

      Padam
  7. Segarnya buah2. Ada jus buah juga, sedapnya. Street food pun nampak sedap, menarik nya. View pun cantik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buah-buahan tu yang tahan tengok saja... mesti nak beli, nak merasa.

      Padam
  8. Ada untungnya juga ya kak. Bisa lah jalan2 sejam. Kalo lihat buah, saya pun pasti tak akan melihat saja, beli laaah, mumpung murah 😄😄👍.

    Sate nya pakai tusukan besi yaa. Mirip sate Klatak khas Jogja. Tp kalo di Jogja, sate tak dicabut dari tusukan nya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe