Bismillahirrahmanirrahim.
Malam tadi layan sembang Bonda sampai pukul dua pagi! Kita ada janji dengan Wak Aton untuk jalan-jalan. Syukurlah kita tidak terlewat bangun. Sempat sediakan sarapan untuk Bonda. Kelmarin tengah hari Wak Kanang dengan anak-anak, Adik Wi, Adik Chah dan anak-anak buah datang ke rumah Bonda. Abang Farid, Aseeyah dan Hamzah pun ada sama. Seronok sungguh dapat bertemu, melayan Hamzah dan cucu cicit Bonda yang lain.
Pagi tadi tidaklah masak sarapan berat. Goreng masala vadai dan karipap yang Wak Kanang bawa petang kelmarinnya. Kemudian Amie goreng bihun sedikit dan hidangkan untuk Bonda bersama teh panas kurang manis.
Ada 10 biji masala vadai, 10 biji karipap inti sardin dan 10 biji karipap inti kentang. Kesemuanya Amie goreng tapi hanya lima biji setiap jenis.
|
Masala Vadai |
Masala Vadai sejuk beku ini diperbuat daripada kacang dal, dan berbentuk kasar seperti cakram. Dalam bahasa Tamil masala vadai ini juga dikenali dengan nama aamai vadai kerana menyerupai seekor kura-kura.
|
Karipap Inti Kentang |
Ini karipap ini kentang. Kulitnya agak tebal tetapi agak rangup. Wak Niah kata mungkin tuan punya karipap ini belum berapa mahir mengelim tepi karipap... ahaks!
|
Karipap Inti Sardin |
Ini pula karipap inti sardin. Apabila digoreng, terkeluar sedikit intinya. Sama seperti karipap inti kentang, kulit karipap inti sardin ini agak tebal tetapi masih rangup.
Bihun goreng ini terputus-putus sebab Amie gunakan lebihan bihun celur (kelmarin petang) untuk makan dengan sup ayam.
|
Teh Lemon Panas |
Tepat pukul lapan pagi, Wak Aton sampai ke rumah Bonda. Maka berjalanlah kami berdua ke Kuala Lumpur. Lama sungguh tidak melihat suasana Kuala Lumpur. Harapnya sempenan cuti perayaan Deepavali, tidaklah sesak jalan ke sana.
Pukul lapan pagi, ketika kami meninggalkan rumah Bonda, cicit-cicit Bonda sudah bermain-main di hujung halaman rumah Bonda! Ada tujuh orang di dalam gambar di atas. Rasanya cicit Bonda ada12 orang kesemuanya.
Pukul 2:20 petang, kami sampai semula ke kampung. Ada anak-anak buah sedang sembang dengan Bonda. Kita dengar Bonda hendak makan sayur pucuk ubi masak lemak dengan tempe tambah ikan masin. Kita pun arahkan anak-anak buah petik pucuk ubi.
Bonda kata, perut masih kenyang makan bihun goreng. Kuih masala vadai dan karipap yang kita goreng pagi tadi sudah habis dimakan bersama anak-anak buah.
|
Sayur pucuk ubi masak lemak dengan tempe dan ikan masin. |
Bonda suruh kita masak lebih supaya boleh diberikan sedikit untuk anak buah dan Adik Chah. Kita masak lemak putih sahaja dan bubuh cili padi sebiji-sebiji sebab Bonda tidak tahan makan pedas.
Kita goreng ikan gelama salewang. Selepas digoreng, kena biarkan dahulu supaya rasanya lebih gurih! Tambah sedap kalau goreng pagi makan sebelah petang. Atau goreng hari ini, makan keesokan harinya.
|
Ikan Gelama Salewang Goreng |
Oleh kerana ketika kita masak di dapur, datang Adik Chah bersama suami dan anak-anak serta ada anak-anak buah yang lain, kita gorengkan baki masala vadai, karipap inti sardin dan karipap inti kentang. Sambil sembang dengan Bonda, bolehlah makan-makan apa yang ada.
Adik Chah bawa rendang daging, hasil air tangannya dengan ketupat palas segera.
|
Keropok Amplang Sotong |
Ini keropok amplang perasa sotong yang kita bawa dari LD. Setiap kali adik-beradik dan anak-anak buah datang, inilah yang hadap! Dan di bawah ini keropok amplang perasa ikan.
|
Keropok Ampplang Ikan |
|
Red Snow Pear & South Africa Navel Orange |
Wak aton ajak beli buah di Setia Alam Mall. Bawa pulang Red Snow Pear dan South Africa Navel Orange. Kita terpandang nanas siap dipotong. Terus rasa kecur! Ambillah satu bekas harga RM11.00.
|
Nanas Rompin Pahang |
|
Ketulan Nanas Segar |
Tak sabar hendak makan! Masuk kereta terus buka penutupnya. Manis-manis masam. Sedap dimakan begitu saja. Ikutkan hati memang hendak telan semua, tapi takut pula perut kembung!
|
Duku Langsat |
Tengah hari tadi Wak Niah beli duku langsat. Sama-samalah kami menghabiskannya! Manis isinya dan kurang bijinya.
Terpandang buah kelapa di depan rumah. Sedapnya kalau dapat minum air kelapa. Adik ipar kata, itu kelapa tua. Tak kisahlah kelapa tua atau muda. Yang penting dapat minum air kelapa. Maka adik ipar pun kaitkan, dan turunkan beberapa biji kelapa. memang tidak muda, tapi air manis!
|
Buah kelapa tak berapa muda tapi manis airnya! |
Alhamdulillah.. Seronok dapat pulang ke kampung...
BalasPadamAlhamdulillah. Tak jalan-jalan, dapat ziarah keluarga sudah cukup syukur Alhamdulillah.
PadamSeronoknya Kak... Dalam satu hari pelbagai aktiviti yg dapat dibuat. Paling best aktiviti makan² hehe
BalasPadamAmbil kesempatan hihihiii... Aktiviti makan-makan memang best.
PadamPadat jadual kat kampung tu. Sempat lagi masak balik dari KL. Kalau masak lemak pucuk ubi letak cili sebiji2 camtu menarik juga. Tak perlu buat sambal belacan. Kalau nak pedas makan cili tu je.
BalasPadamBonda dah tak nak makan pedas. Perut tak selesa. Tu pasal masak lemak putih gitu jew.
PadamSeronok sesekali balik Kampung Kan kak Amie...
BalasPadamAlhamdulillah. Rezeki dapat balik kampung ziarah keluarga walaupun hanya beberapa hari.
PadamTerasa lapar pulak tengok makanan² penuh kat skrin hp sy ni, Kak Amie.
BalasPadamHahaaaa.... Jom lepas laparπππ
PadamDuuuh kak Amie, sukaaa sangat saya lihat nenas nya tuh πππ. Pastilah segaaar kan. Apalagi kalo manis sedikit asam.
BalasPadamAmplang nih saya suka juga. Tiap suami tugas ke Kalimantan, pasti yg dibawa amplang π
Masala vadai ini saya penasaran. Blm pernah coba tp pernah dengar kulinernya.
Kalo karipap, tak usah tanya, mau bentuknya tak rapi, yg penting sedap πππ
Sedap betul nanas tu dik.
BalasPadamSaya makan dalam kereta dari Shah Alam ke Bukit Hijau.
Amplang tu memang jadi oleh-oleh tiap kali balik kampung
Masala vadai tu sedap sangat. Pandai orang yang buat. Ini makanan tradisi orang India. Kebetulan hari itu perayaan Deepavali, ngam betul ada kuih vadai.