Bismillahirrahmanirrahim.
Jom masuk dapur masak Mi Rebus Jawa. Orang kata Mi Jawa itu Mi Rebus. Ada yang sebut Mi Rebus Jawa. Amie pun belum berapa mahir hendak membezakan di antara Mi Rebus dengan Mi Jawa apatah lagi kalau di sebut Mi Rebus Jawa. Entah dari mana nama Mi Jawa diperoleh. Sudah tiga kali ke Pulau Jawa, tapi tak pernah jumpa Mi Jawa di sana. Begitu juga dengan Mi Bandung! Tiada Mi Bandung di Bandung tetapi Mi Bandung ada di negara kita pula.
Jom masuk dapur masak Mi Rebus Jawa. Orang kata Mi Jawa itu Mi Rebus. Ada yang sebut Mi Rebus Jawa. Amie pun belum berapa mahir hendak membezakan di antara Mi Rebus dengan Mi Jawa apatah lagi kalau di sebut Mi Rebus Jawa. Entah dari mana nama Mi Jawa diperoleh. Sudah tiga kali ke Pulau Jawa, tapi tak pernah jumpa Mi Jawa di sana. Begitu juga dengan Mi Bandung! Tiada Mi Bandung di Bandung tetapi Mi Bandung ada di negara kita pula.
Ada yang masak kuah dengan cara tumis perencah terlebih dahulu dan ada yang terus lebur rebus dalam periuk atau kuali! Ada yang tambahkan biskut Marie untuk pekatkan kuah, dan ada yang tambahkan bancuhan tepung jagung pula. Nampak meriah sungguh resipi Mi Rebus Jawa dengan pelbagai versinya yang tersendiri. Yang penting, antara bahan utama wajib ada untuk menghasilkan kuah Mi Rebus Jawa yang sedap sudah tentulah ada keledek kuning dan kacang tanah.
Satu lagi bahan pelengkap Mi Rebus Bandung sudah tentulah ada Cucur Udang Rangup. Sayangnya Amie tidak sempat untuk membuatnya sebab mula masuk ke dapur hampir pukul lima petang, dan waktu berbuka pukul 6:15 petang. Nanti Encik Suami hendak berbuka, Mi Rebus Jawa tak siap pula. Hidanglah apa yang ada sahaja.
Mi Rebus Jawa |
Mi Rebus Jawa & The Gang |
Mi Kuning |
Amie kongsikan resipi Mi Rebus Jawa di sini. Amie gunakan daging segar yang direbus sehingga empuk. Air rebusan daging tadi Amie jadikan kuah, yang ditambah dengan keledek oren dan kacang tanah kisar. Kacang tanah Amie goreng terlebih dahulu. Ikut resipi keluarga Amie, untuk menambah pekat dan menyedahkan kuah, biasanya kami tambahkan biskut Marie. Terpulanglah hendak ikut cara mengikut cita rasa sebab ada yang gunakan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Psstttt... ! Kuah Mi Rebus Jawa rasanya sangat sedaplah. Mungkin sebab Amie gunakan air rebusan daging segar. Terasa manis air rebusan daging ditambah dengan keledek oren! Memang mantap... ahaks! Encik Suami simpan baki kuah dan mi kuning. Katanya hendak ulang makan waktu sahur nanti.
Resipi Mi Rebus Jawa
Bahan-bahan untuk kuah:
Bahan-bahan untuk kuah:
- 400 gram daging segar - rebus hingga empuk - simpan air rebusan
- 500 gram keledek oren - rebus - kisar halus dengan air
- 1 cawan kacang tanah - goreng - kisar halus dengan air
- 7 keping biskut Marie - kisar halus
- 1 sudu kecil pati asam jawa
- 2 sudu besar rempah kari daging
- garam / gula melaka / perasa pilihan
- 4 sudu besar minyak
Bahan kisar:
- 5 tangkai cili kering - jika suka pedas boleh tambahkan cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 2 labu bawang besar
- 3 hiris halia
- 3 hiris lengkuas
- 1 cawan udang geragau - boleh gunakan udang kering
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk rempah kari daging.
- Seterusnya masukkan pati asam jawa, tuangkan keledek dan kacang tanah kisar.
- Tambahkan air rebusan daging secukupnya. Kuah hendaklah pekat, dan tidak cair.
- Masukkan biskut Marie. Jika tidak mahu tidak mengapa. Yang penting kuah tidak cair.
- Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
- Daging yang direbus tadi boleh dibahagi dua. Sebahagiannya masukkan ke dalam kuah yang sedang mendidih dan sebahagian lagi untuk hidangan.
- Kuah Mi Rebus Jawa ini akan menjadi lebih pekat apabila api dapur dipadamkan.
- Untuk rasa kuah yang lebih enak ketika dinikmati, pastikan kuah dalam suhu panas.
Bahan hidangan:
- 500 gram mi kuning - celur seketika - toskan
- hirisan daging rebus
- telur rebus
- tauhu goreng
- hirisan cili hijau / merah / cili padi
- taugeh - terpulang hendak dicelur atau biar mentah sahaja
- limau kasturi
- sayur sawi celur
- bawang goreng
- hirisan daun sup / daun bawang
Aksesori Mi Rebus Jawa |
Mi Rebus Jawa |