Attabad Lake Hunza : Air Tasik Yang Biru Bertambah Birunya!

11:53 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selepas tambah ilmu geografi fizikal di Passu Glacier, sekarang Mumtaz Khan memandu kami ke wilayah Gojal-Gilgit-Baltistan. Seperti sebelumnya, van melalui Hunza River, melepasi jurang, melewati gunung-ganang dan jalan yang sempit. Gunung Daik Bercabang-Cabang sudah jauh ditinggalkan dan kami melalui lima terowong yang gelap tanpa sebarang lampu! Hanya harapkan lampu kenderaan sahaja. Antara terowong yang kami lalui ada yang sepanjang 3.1 kilometer panjangnya!

 Sama seperti kunjungan ke Passu Glacier, hanya dapat dikunjungi bukan pada musim sejuk. Walaupun cerita tentang salji yang mencair dari pergunungan, namun kedatangan kami pada musim panas jadi tiadalah sebarang risiko yang tidak diingini menimpa kami seperti terpaksa melalui runtuhan salji atau banjir akibat glasier.


Bilakah masa terbaik untuk mengunjungi Tasik Attabad?
Masa terbaik untuk melawat Tasik Attabad adalah pada musim panas. Cuaca panas dan hari-harinya panjang, jadi kita akan mempunyai banyak masa untuk menikmati semua yang ditawarkan di tasik ini antara bulan Jun dan Ogos. 

Kami datang pada pertengahan September di musim panas. jadi tidaklah terlalu jauh masa terbaik yang dicadangkan.


Walaupun hanya merakam gambar menggunakan HP cap kapak, tetapi tetap berpuas hati dapat membawa kenangan menakjubkan apabila pulang ke tanah air!


Tidak terucap dengan kata-kata untuk menterjemah rasa kagum melihat setiap sudut! Hanya mampu ucapkan : Subhanallah!


Allahu Akbar!
Mata tidak berkelip, tangan tidak berhenti merakam panorama air tasik yang sekejap kelihatan berwarna biru, sekejap nampak bagaikan zamrud!



Tasik Attabad terletak dalam suasana yang menakjubkan, dikelilingi oleh pergunungan dan dengan latar belakang puncak yang dilitupi salji di Lembah Hunza. Perairan biru ini dikelilingi oleh pergunungan yang menjulang tinggi, menjadikannya pemandangan yang benar-benar mengasyikkan.

Air biru Tasik Attabad adalah salah satu tarikan yang paling popular. Tasik ini terletak di Lembah Hunza di Pakistan berair biru jernih dengan warna yang menenangkan. Pengunjung boleh pergi berenang, menaiki bot, atau berehat di pantai dan menikmati pemandangan. Jika anda sedang mencari tempat untuk berehat dan mencari tempat yang santai,  Tasik Attabad Hunza ialah tempat yang sesuai. Tasik ini adalah oasis sebenar dengan air yang jernih dan pemandangan gunung yang mengelilinginya. Warna air tasiknya yang cantik membiru menjadi tirai latar yang sempurna untuk mana-mana foto. Pada musim sejuk, orang ramai menikmati luncur ais di permukaan beku. 



Tasik Attabad mempunyai sejarahnya kewujudannya yang menarik!
Tasik ini mempunyai tarikh lahirnya yang tersendiri. Ia dibentuk pada Januari 2010 apabila tanah runtuh yang ketara menyumbat air Sungai Hunza di Attabad. 

Asal-usul tasik itu terletak pada tanah runtuh di kampung Attabad dalam Lembah Hunza, di Gilgit-Baltistan. Pada 4 Januari 2010, tanah runtuh yang besar, berlaku kira-kira 14 kilometer  di hulu ke timur Karimabad, membawa kepada penciptaan badan air ini. Tanah runtuh itu meragut nyawa dua puluh individu dan mencetuskan halangan aliran Sungai Hunza untuk tempoh lima bulan. Ia juga mengakibatkan kira-kira 6,000 penduduk berpindah dari kampung yang terletak di hulu sungai, manakala tambahan 25,000 individu mendapati diri mereka terkandas akibat gangguan laluan pengangkutan darat. Tambahan pula, tasik itu menenggelami hamparan yang agak besar berukuran lebih 19 kilometer dari Lebuhraya Karakoram, arteri pengangkutan penting di rantau ini. Tasik itu mencapai 21 kilometer  panjang dan lebih 100 meter  dalam pada minggu pertama bulan Jun, 2010, apabila ia mula mengalir di atas empangan tanah runtuh, menenggelamkan Shishkat bawah sepenuhnya dan sebahagiannya membanjiri Gulmit. Bahagian Gojal mempunyai bilangan bangunan yang paling banyak banjir, lebih 170 rumah, dan 120 kedai. Penduduk juga mengalami kekurangan makanan dan barangan lain akibat tersumbatnya Lebuhraya Karakoram.

Menjelang 4 Jun 2010, aliran keluar air dari tasik telah meningkat kepada 100 m3/s (3,700 kaki padu/s). Peningkatan paras air berterusan sehingga 18 Jun 2010, didorong oleh perbezaan antara dinamik aliran keluar dan aliran masuk tasik yang baru terbentuk. Ketika cuaca buruk berterusan, bekalan makanan, ubat-ubatan dan barangan lain dihentikan kerana semua bentuk pengangkutan termasuk perkhidmatan helikopter ke Hunza tidak dapat disambung semula.



Jadinya, Tasik Attabad Hunza berhutang penciptaannya kepada tanah runtuh yang besar pada tahun 2010, pada tahun yang sama tasik itu ditemui oleh orang ramai Pakistan dan menjadi terkenal di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, selama berabad-abad sebelum itu, ia dikenali oleh penduduk tempatan sebagai Tasik Gojal, yang bermaksud tasik hati atau tempat duduk tersayang dalam bahasa Shina tempatan. Nama itu berasal dari Gunung Gojal di Daerah Hunza-Nagar, tempat persinggahan yang popular dalam perjalanan melalui wilayah itu sebelum jalan raya dibina. Tasik Attabad adalah salah satu tasik buatan terbesar di dunia. 

Tasik ini adalah rumah kepada pelbagai jenis hidupan liar, termasuk babi hutan, itik dan angsa. Banyak spesies ikan hidup di tasik, termasuk  itik, angsa, ikan emas dan ikan keli. Tasik Attabad telah menjadi destinasi pelancongan yang popular selama bertahun-tahun sehingga kini. 



Pelbagai aktiviti laut dan sukan air boleh disertai di sini.

Kawan-kawan tutup kepala dengan pashmina.


Tapi memang kena tahan panaslah! 
Tak kisahlah panas pun redah saja. 
Sudah sampai ke sini, tak kanlah hendak duduk sejuk-sejuk dalam van saja. Mari turun ke jeti.







Aktiviti kami pada hari tersebut ialah menyusuri Tasik Attabad dengan menaiki bot. Setiap bot boleh membawa 10 orang penumpang. Jadi, kumpulan kami dibahagi kepada dua buah bot.


Kita ambil gambar bot yang dinaiki oleh rakan-rakan dalam kumpulan lain.
Memang pemandangannya sungguh menakjubkan dengan latar belakang gunung bersalji di belakang sanun!

Rakaman video bot sebelah.




Allah ya Allah!
Subhanallah!


Lagi rakaman bot jiran.





Kami naik bot ini. 

Tasik Attabad Hunza kira-kira 25 kilometer dari bandar Hunza dan kira-kira 100 kilometer dari sempadan dengan China. Tasik ini panjangnya kira-kira 24 kilometer dan mempunyai kedalaman maksimum 193 meter. Ia adalah salah satu destinasi pelancongan paling popular di Pakistan.
Jadi, jangan tak singgah sini kalau datang ke Pakistan!

8 comments

  1. MasyaAllah cantiknya kak...tak puas mata memandang walau tengok gambar je

    BalasPadam
  2. Cantik dan indahnyaaaaaaaa.. betul² biru.. tak sangka boleh berenang ya kat situ.

    BalasPadam
  3. Masyallah... cantiklah sangat air tasik kaler biru & zamrud tu dengan view gunung-ganang dikelilingnya.
    "Tasik ini adalah oasis sebenar dengan air yang jernih dan pemandangan gunung yang." - ini macam tak habis tulis lagi ni 😅
    Menarik baca asal kejadian Tasik Attabad ni.

    BalasPadam
  4. Ya Allah cantik tempatnya ni. Langit biru, tasik pun biru......

    BalasPadam
  5. Subhanallah! Cantikkk! Memang healing habis kalau dapat tengok LIVE depan mataaa 🤩🤩

    BalasPadam
  6. Masyaa Allah...cantiknya ....macam nak masuk dalam gambar ni join sekaki

    BalasPadam
  7. Cantik permandanga di Tasik Attabad Hunza. Airnya berwarna kebiru-biruan.

    BalasPadam
  8. Cantik sekali danau nya Mbak... Airnya biru jernih... Membuat keadaan lingkungan menjadi semakin menawan.

    Btw. Saya baru faham kalau "tasik" (bahasa Malaysia) adalah "danau" (bahasa Indonesia). Disini ada beberapa istilah yang berarti danau, seperti Situ (bahasa Sunda), Telaga (bahasa Jawa dan Sunda). Nah kata "tasik" sendiri disini adalah nama kota, kota Tasik. Atau lengkapnya Tasikmalaya, satu kota di provinsi Jawa Barat.

    Maaf Mbak jadi cerita kemana-mana.

    Salam,

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe