Orang-orang tua kata, yang pahit itulah ubat. Memandangkan rasa diri sudah mulai tua, kita pun makanlah yang pahit-pahit.... ahaks! Gurau saja! Kebetulan ada lebihan pucuk betik dengan bunga sekali di dapur, hari ini Amie masak lodeh cara mak mentua.
Sayur Lodeh Pucuk & Bunga Petik |
Inilah pucuk dan bunga betik yang Amie olah menjadi sayur lodeh gaya masakan orang Cocos. Biasanya pucuk betik dicampur dengan pucuk ubi dan jantung pisang. Kedua-dua bahan itu Amie tidak ada, jadi gunakan pucuk dan bunga betik sahaja.
Rempah utama yang digunakan dalam masakan lodeh orang Cocos ialah ketumbar biji. Tanpa ketumbar, tidaklah namanya sayur lodeh Cocos.
- 2 tangkai pucuk betik & 1 cawan bunga betik - celur - toskan
- 1 biji kelapa parut - kisar dengan 1000 ml air
- 4 sudu besar minyak
- 1 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang - toskan
- garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
- 10 tangkai cili kering
- 3 sudu besar ketumbar biji
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 sudu besar udang kering
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan udang kering hingga pecah minyak.
- Masukkan pucuk dan bunga betik. Gaul rata.
- Seterusnya masukkan santan kelapa. Masak hingga mendidih.
- Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
- Padamkan api dapur.