Menjamu Selera Nasi Briyani di Kedai Makan Pakistan Nasim Khan Lahad Datu

9:16 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Di tengah-tengah hujan lebat, kami singgah makan di Kedai Makan Pakistan Nasim Khan, Lahad Datu. Ini gara-gara tidak habis-habis menulis entri tentang Pakistan, jadi terindu-rindu pula makanan di sana yang sedap-sedap belaka! Hari ini sekali lagi dapatlah menuai rindu dengan menjamu selera nasi briyani di sini.

Di Kedai Makan Pakistan Nasim Khan ini, nasi briyani hanya ditawarkan sekali seminggu sahaja iaitu pada hari Jumaat. Ramailah yang datang ke sini untuk makan nasi briyani. Tuan punya restoran pun agak lama tidak kelihatan. Terakhir jumpa dan sembang dengan Encik Suami sebelum Amie terbang ke Pakistan pada 15 September 2024 lalu. Dia beritahu akan balik ke kampung halamannya di Pakistan pada 24 September 2024.


Biasanya nasi dan lauk dicampur dalam satu pinggan, tapi kali ini datang asing-asing pula. Kami memesan nasi briyani lauk:
  • Ayam Goreng Pakistan
  • Mutton Karahi
  • Daging Rush
Nasi Briyani


Setelah balik dari Pakistan, mulalah belek-belek Ayam Goreng Pakistan! Memang benarlah, kulit ayam dibuang sebelum diolah.


Tengok depan belakang, memang rupa ayam togel yang sama di gerai ayam di sana.


Walaupun ayam goreng tanpa kulit, tapi tetap sedap dengan salutan rempahnya.

Mutton Karahi

Walaupun sudah memesan lauk Mutton Karahi, tapi pesan lagi lauk tambahan iaitu Daging Rush. Dalam gambar yang terpampang di dinding namanya Daging Rush. Dagingnya lembut dan rasanya sangat sempurna, ditambah dengan kentang yang masih berkulit. Eh, ayam dibuang kulit tapi kentang tak dikupas pula... ahaks!

Daging Rush

Sup Kosong


Untuk memenuhi citarasa tempatan, disediakan juga sup kosong dengan perahan limau kasturi.

Teh Pakistani

Encik Suami dengan Teh Pakistani berpisah tiada. Kita pun apa kurangnya. Ikut sajalah selera dia.


Gambar atas merupakan antara menu yang ada di sini.
Gambar makanan tempatan di letak di bahagian bawah.
Pelanggan yang datang ke sini lebih kepada memilih masakan Pakistan.






1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe