Ke Pasar Ikan Basah & Pasar Ikan Kering

4:01 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alang-alang sudah keluar sarapan pagi tadi, kita ajak Encik Suami sambung perjalanan pergi ke pasar. Mula-mula masuk Pasar Ikan Kering kemudian masuk Pasar Sayur dan akhir sekali masuk Pasar Ikan (Basah). Masuk Pasar Sayur beli cili padi, tempe, kelapa parut, pucuk paku dan taugeh. Masuk Pasar Ikan Kering bukan beli ikan kering tapi beli ikan bilis dan keropok amplang perasa sotong. Singgah pula Pasar Ikan (Basah), ternampak ikan kembung pelaling, terus beli! Jarang jumpa kembung pelaling di LD.

Ikan Kembung Pelaling


Ikan Kekek @ Ikan Sap Sap Labu @ Cermin

Ikan Belais

Ikan Jenahak Hitam & Merah

Ikan Putih

Udang Galah

Siput Tarik

Ikan Bilis Kopek

Ikan Bilis Mata Biru Gred A

Ikan Bilis Mata Biru Gred B

Hari ini berangan hendak masak sambal ikan bilis campur tempe dan kentang. Bubuh cili padi kampung! Harap angan-angan menjadi kenyataan.


11 comments

  1. Banyak dan pelbagai stok ikannya tu.

    BalasPadam
  2. Wahhh... kemahen akak kita ni kalau dapat meronggeng ke pasar. Bersusun ikan dalam bekas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah terapi mingguan, meronggeng sakan ke pasar.
      Balik rumah teruskan kerja menyiang dan menyusun.

      Padam
  3. Masyaa Allah....susunan ikan untuk frozen pun kemain kemas dan cantik!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaa... saja mencari kerja tambahan ni Mama Cella.

      Padam
  4. siput tarik tu sedap masak apa.kak? sambal ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Siput tarik tu rebus sahaja. Lepas tu tarik keluar dan cecah air asam, dan terus ngap masuk mulut. Kira diratah sajalah kaedahnya.

      Padam
  5. bestnya tenguk ikan segar-segar dari ladang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang kerja, tak perlu banyak kali beli kalau hendak masak ikan.

      Padam
  6. Sukaaaa sangat kalo bisa dapat ikan segar kak 😍😍😍. Ikan bilis mata biru nih, apa beda grade A dan B yaa? Atau warna badan nya saja yg tak terlalu putih yg grade B?

    Saya pun masih berfikir, macam mana cara mereka memisahkan antara grade A dan Grade B, secara kecil2 sangaaaat 😅😅

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe