Resepi Amie's Litte Kitchen di Majalah SAJI Edisi April 2016

5:40 PTG

Jumpa lagi....
Nak kongsi resepi, tapi bukan terus dari dapur. Kita nak kongsi resepi yang keluar dalam Majalah SAJI Edisi April 2016. 
Terima kasih untuk wartawan Tajul Ariffin Abu Hassan kerana sudi hubungi kita untuk paparan resepi keluaran majalah ini. Kita kirimkan 7 resepi termasuk lauk pauk dan juga kek lapis.  Terima kasih buat blogger masakan Brother Rozzan BROTHER ROZZAN kerana dari blog beliau, kita dapat inspirasi untuk membuat kek lapis cempedak. Moga Brother Rozzan sentiasa sihat dan terus menyumbang resepi dalam dunia maya. Kita ubahsuai resepi dengan menambah warna hijau kononnya kulit cempedak. Dua kek lapis lagi kita buat sendiri... hasil cerita dengan kawan-kawan, tentang warna langit petang, maka tercetuslah idea untuk menghasilkan Kek Lapis Lembayung Petang dan Kek Lapis Seri Kinabalu. Terima kasih juga buat Ummi Maria Hakem UMMI MARIA HAKEM kerana sudi bagi kita resepi ayam masak kari pakistan yang kita gunakan untuk resepi kambing masak kari pakistan dalam majalah ini.




 Antara resepi yang tersiar... termasuklah Asam Pedas Ikan Salmon.

 Kita sumbangkan ayam panggang... yang suka sangat kita buat!

 Sedap tau Kambing Masak Kari Pakistan ni...

Kek Lapis Seri Kinabalu.,,,, inspirasi dari mendaki Gunung Kinabalu tahun lepas. Lapisan warna coklat berbiji tu Amie bubuh isian rasberi, diikuri dengan isian kiwi di lapisan seterusnya. 

Kek Lapis Lembayung Petang ni... bawahnya kita bubuh isian blueberry, diikuti dengan lapisan isian strawberry, seterusnya isian oren dan juga lemon di bahagian paling atas. Mulanya kita nak bagi nama Kek Lapis Lembayung Senja, tapi Encik Suami kata perkataan 'senja' tu bunyinya macam sedih jew... eloklah tukar petang, katanya.

Amie pernah buat kek lapis cempedak sebelum ini mengikut resepi asal Bro Rozzan. Yang ini kita bubuh 'kulit' cempedak...
Jangan lupa dapatkan majalah SAJI Edisi Appril 2016 di pasaran sebelum kehabisan.

2 comments

  1. Salam rindu Amie...
    Tahniah Amie, sedap2 resipi tu, nanti boleh cuba

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe