Pecak Ikan Pari

4:20 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Salah satu masakan kegemaran kami sekeluarga sudah tentulah Pecak Ikan Pari. Tidak adalah di antara kami yang tidak menyukainya sejak dari zaman dahulukala. Boleh saja gunakan ikan lain, ayam atau jantung pisang, tapi Pecak Ikan Pari tetap menjadi pilihan. Tidak banyak bahan yang digunakan, hanya ikan pari panggang, santan pekat (perah gunakan air masak), isi kencur, cili padi hijau, bawang merah, asam jawa, garam, gula dan perasa pilihan. Jika suka boleh tambahkan belacan. Asam jawa boleh gantikan dengan perahan limau nipis atau limau kasturi.

Sewaktu anak buah datang untuk kerja-kerja BBQ di tengah hari bolong, kita hendak masak Pecak Ikan Pari. Jadi, tumpang sekakilah untuk panggang ikan pari.

Pecak Ikan Pari

Ikan Pari


Ikan Pari Panggang

Kencur + Cili Padi Hijau + Bawang Merah : Tumbuk


Santan segar 600 ml, perahan (kisar dan tapis) dari sebiji kelapa.

Ikan pari panggang dicarik-cari ikut saiz yang digemari. 
Masukkan bahan tumbuk ke dalam santan.
Tambahkan perasa dan air asam jawa atau perahan limau kasturi / nipis.
Kacau rata.
Tuangkan ke atas ikan pari panggang carik.
Hidangkan.

Pecak Ikan Pari


Kita sempat masak asam pedas siput sedut. Sewaktu siapkan bahan di dapur terpandang rumpun keladi dari tingkap dapur. Kita ambillah tiga empat batang untuk campur dalam asam pedas.

Rumpun keladi di tepi dapur.


Masak gulai lemak jering. Kuahnya belum surut, kita sudah angkat dari kuali sebab tak sabar nak makan.


Anak buah bawa ceker dan leher ayam. Kita masak sup. Boleh makan dengan bihun.


Jadi, banyaklah pilihan makanan pada tengah hari itu. Bukan setakat berBBQ, tapi ada bihun sup, nasi dan lauk-pauk juga.


12 comments

  1. Wah kebetulan Kak Ngah pun masak 'Pecal Ikan Keli'...Kak Ngah panggil pecal..Amie panggil pecak ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang Jawa kampung kami panggil pecak. Bukan pecal. Pecal tu yang sayur-sayuran ditambah kuah kacang.

      Padam
  2. Ya Allah kak Amie, betul2 terliur lihat semua menu 🤤🤤🤤😄. Tadi saya pikir hanya terbayang sedapnya pecak pari. Ternyata ada pula gulai jengkol 😍😍😂. Makanan favorit saya semua nih 😄👍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gulai jengkol tu ...... saya teringat masakan Padang!

      Padam
  3. Oh...pecak namanya..saya selalu sebut pecel sebab taktau nama sebenar.Dok baca dalam majalah dulu dulu disebut "pecel"..tapi bila cikgu tulis pecak baru perasan dalam youtube masakan dari seberang memang disebut pecak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah berlaku kekeliruan antara pecal dengan pecak. Sama seperti perkataan bibik. Maksud bibik bagi kami adalah panggilan hormat makna sama dengan emak / ibu saudara. Tapi sekarang panggilan bibik diberi maksud pembantu rumah / servant oleh orang kita.

      Padam
  4. oo tempat cg amie panggil pecak. Tempat kami panggil masak kencur.

    BalasPadam
  5. Inilah antara lauk yang kita teringin nak makan tapi tak pandai nak buat, hihi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat saja SK.
      Ringkas dan mudah sebenarnya.
      Tapi saya suka Bonda buat, sebab saya masak tak sedap hihihii.

      Padam
  6. SA plak panggil lawar...selalu guna sayur- sayuran, jarang guna ikan..nak cuba la buat guna ikan...SA x pernah guna cekur..nanti nak cuba la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau sayur, biasanya kami gunakan jantung pisang celur. Carik-carik dan tuang kuah yang sama.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe