Bismillahirrahmanirrahim.Jumpa lagi dengan cerita dari dapur. Apabila sedang edit gambar untuk dijadikan entri, baru perasan hari ini masak tanpa menggunakan minyak. Hanya rebus dan panggang sahaja.Hidangan Makan Tengah Hari / MalamIkan Jenahak Panggang.Ikan jenahak ini Amie panggang dengan lapik daun pisang. Hanya lumur sedikit garam dan serbuk kunyit.Hasilnya, ikan agak garing.Sayap ayam ini pula Amie panggang dalam air fryer. Terlebih garing juga tapi...
Bismillahirrahmanirrahim.Pagi tadi berangan nak minum petang dengan ubi rebus cecah sambal ikan bilis. Oleh kerana ubi kayu tidak ada, jadi gantikanlah dengan jering rebus buat kudap-kudapan.Jering Rebus & Kelapa ParutBerkat merebus dengan sabar, akhirnya dapatlah jamah jering yang lembut dan kenyal! Siapa di sini suka makan jering rebus? Rasanya Mama Cella suka ni. Mari Mama Cella, kita duduk bawah pokok kunyah-kunyah jering rebus!...
Bismillahirrahmanirrahim.Apa cerita di pagi Merdeka ke-65 tahun?Encik Suami ajak jalan-jalan ke kampungnya.Bendera berkibar d halaman umah arwah MIL & FIL.Sebelum sampai ke kampung, singgah dahulu di pasar Seri Perdana. Kami beli cili merah, cili padi dan limau kasturi. Buah betik pula kami beli di gerai buah-buahan Jalan Assam. Sebelum tiba di rumah, singgah lagi di Sari Coldstorage beli serai, sayap ayam dan lain-lain.Cili...
Bismillahirrahmanirrahim.Berhenti rehat seketika (sedang menyiapkan kerja hakiki secara online) untuk masuk dapur maya.Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-65 tahun! Moga negara kita bertambah makmur dan sebagai penghuni majmuk, sudah tentu kita mengharapkan perpaduan akan terus berkekalan sesuai dengan tema Keluarga Malaysia Teguh Bersama.Sekarang ada kesempatan untuk kongsikan menu hidangan makan tengahari merangkap makan malam kami. Seperti biasa, Amie masak lauk-pauk kampung. Kali ini...
Bismillahirrahmanirrahim.Tahun ini, genap usia 65 tahun negara kita merdeka!Namun perjuangan masih belum selesai.Pengisian kemerdekaan itu masih terlalu jauh untuk disempurnakan! ...