Selamat berhujung minggu...selamat bercuti bagi yang bercuti! Orang bercuti kita pun nak bercuti juga...walaupun cuti dipenuhi dengan undangan pelbagai majlis, kenduri-kendara dan sebagainya. Kita nak juga jalan-jalan...tak kisahlah jalan-jalan makan angin atau jalan-jalan cari makan ha ha haaa.... Sebelum kita bercuti beberapa hari atas urusan di atas, kita nak kongsikan satu resepi yang lama menunggu giliran, terpinggir di celah-celah folder! Bahan: 800 gram...
Jodoh pertemuannya.... Seawal usia 21 tahun.... so sweet! Selamat Pengantin Baru buat anakanda saudaraku, Khairiah Amani bersama pasangannya yang selamat diijabkabulkan pada 13 Mei 2016 lalu. Moga gembira selalu dan belajar menjalani kehidupan baru dengan penuh tabah dan sabar buat kedua-duanya. Tiga dara pingitan tu... ada mak teruna juga tu.... hihihiiiii kemain lagi kowang yea... mentang-mentang aku tak de di situ masa tu......
Biskut Suji Salju.... Antara biskut raya paling diminati anak-anak! Tahun ni mesti buat... tapi kena gandakan kuantitinya! Maklum.... biskut sedap, tentu permintaan tinggi! Bukan nak jual... saja jew buat untuk family...ngeeeeee Resepi? Klik sini : BISKUT SUJI SALJU ...
Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc
Spaghetti Rendang Pedas Bebola Daging
Jom cuba menu ala fusion... kita makan spaghetti dengan rendang bebola daging pulak. Buat pedas-pedas aaa.... barulah meleleh peluh di dahi! Bahan: 200 gram spaghetti – celur hingga masak dan toskan Bahan untuk rendang: 200 gram bebola daging 200 gram daging kisar 1 cawan santan pekat ditambah dengan 1 cawan air 50 gram kerisik Garam dan gula secukup rasa Bahan kisar: 15 biji...
~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue
Catatan Perjalanan Yang Tak Selesai : Bandung - Jakarta - Jogjakarta
Tiba-tiba tergerak hati ingin melawat bilik sebelah yang lama ditinggalkan : WELCOME TO AMIE'S HOME LIBRARY Catatan ini sudah terlalu lama.... tahun 2011. Sudah 5 tahun berlalu! Rupanya tak siap! Maklumlah banyak sangat 'bilik' yang nak diurus, akhirnya penuh sawang. Catatan entah ke mana, gambar pun lesap begitu saja! Kalau tak silap sebelum selesai catatan perjalanan ini, laptop kita rosak dan pada masa yang...
Nak habiskan stok udang galah..... Bukannya selalu boleh dapat bekalan. Sekali beli, bolehlah masak-masak untuk tiga empat kali. Simpan lama-lama nanti hilang kesegarannya pula. Kali ini kita masak asam pedas pulak. Kita pilih aroma serai dengan daun limau purut, tak bubuh daun kesum atau bunga kantan. Bahan-bahan: 8 ekor udang galah saiz besar - bersihkan 600 ml air 2 sudu kecil pati asam...
Biasanya sementara menunggu waktu nak terbang, kami makan-makan dulu di Food Garden (KLIA) untuk menghabiskan sisa waktu yang sengaja kami peruntukan antara 1 hingga 2 jam. Dalam banyak-banyak pilihan hidangan di situ, kita memang tak lepas peluang makan rendang daging di gerai makan Padang. Dari dulu.... entah sejak bila, tapi sejak pertama kali makan rendang daging di situ. Cuma... tak bolehlah nak makan...
Bila masuk dapur nak olah ikan, telinga kita selalu terdengar-dengar suara Fuad berpesan : Kalau masak ikan bubuh kuah lebih! Maknanya, mesti berkuah! Kuahnya pulak bukannya masakan asam rebus atau asam pedas, tapi kuah bersos! Haaa... itulah selera anak-anak kita.... Tak kisahlah, yang penting kamu semua makan ikan, dan bukannya asyik nak pilih lauk ayam setiap hari! Kononnya nak kukus ikan, cara paling...
Petang Sabtu itu, 30 April 2016... Setelah hampir 1 jam 1/2 mencari tempat letak kereta di bandar Sandakan (waktu itu bandar penuh sesak), akhirnya kami putuskan untuk berpatah balik ke Bandar Utama, Batu 5 memandangkan hari menjelang petang dan tempat penginapan belum ditemui. Hasrat untuk bermalam di bandar Sandakan terpaksa dibatalkan. Teringat pesan Cikgu Johny : Kalau ke Sandakan bermalam saja di Hotel...
Udang galah lagi! Kali ini masak rendang pulak.... buat pedas-pedas! Makan dengan nasi panas... barulah terangkat! Kuar peluh dek kerana pedasnya tuh! Tapi pedas-pedas cili padi, bila berjumpa dengan santan dikuali...memang pedas yang menyelerakan! Hmmmm... ini rendang orang 'rajiiinn' sebab pakai kerisik dalam paket. Kerisek tu pula taklah halus dan berminyak seperti yang kita buat sendiri. Tapi, hasilnya...kok enak banget! Sungguh! Yang paling...