­
Ketam / Sotong / Udang

Udang Galah Masak Kam Heong

Selamat berhujung minggu...selamat bercuti bagi yang bercuti! Orang bercuti kita pun nak bercuti juga...walaupun cuti dipenuhi dengan undangan pelbagai majlis, kenduri-kendara dan sebagainya. Kita nak juga jalan-jalan...tak kisahlah jalan-jalan makan angin atau jalan-jalan cari makan ha ha haaa.... Sebelum kita bercuti beberapa hari atas urusan di atas, kita nak kongsikan satu resepi yang lama menunggu giliran, terpinggir di celah-celah folder! Bahan: 800 gram...

Continue Reading

Keluarga

Selamat Pengantin Baru

Jodoh pertemuannya.... Seawal usia 21 tahun.... so sweet! Selamat Pengantin Baru buat anakanda saudaraku, Khairiah Amani bersama pasangannya yang selamat diijabkabulkan pada 13 Mei 2016 lalu. Moga gembira selalu dan belajar menjalani kehidupan baru dengan penuh tabah dan sabar buat kedua-duanya.  Tiga dara pingitan tu...  ada mak teruna juga tu.... hihihiiiii kemain lagi kowang yea... mentang-mentang aku tak de di situ masa tu......

Continue Reading

Biskut

Sedapnya Biskut Suji Salju!

Biskut Suji Salju.... Antara biskut raya paling diminati anak-anak! Tahun  ni mesti buat... tapi kena gandakan kuantitinya! Maklum.... biskut sedap, tentu permintaan tinggi! Bukan nak jual... saja jew buat untuk family...ngeeeeee Resepi? Klik sini : BISKUT SUJI SALJU ...

Continue Reading

Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc

Spaghetti Rendang Pedas Bebola Daging

Jom cuba menu ala fusion... kita makan spaghetti dengan rendang bebola daging pulak. Buat pedas-pedas aaa.... barulah meleleh peluh di dahi! Bahan: 200 gram spaghetti – celur hingga masak dan toskan Bahan untuk rendang: 200 gram bebola daging 200 gram daging kisar 1 cawan santan pekat ditambah dengan 1 cawan air  50 gram kerisik Garam dan gula secukup rasa Bahan kisar: 15 biji...

Continue Reading

~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue

Catatan Perjalanan Yang Tak Selesai : Bandung - Jakarta - Jogjakarta

Tiba-tiba tergerak hati ingin melawat bilik sebelah yang lama ditinggalkan : WELCOME TO AMIE'S HOME LIBRARY Catatan ini sudah terlalu lama.... tahun 2011. Sudah 5 tahun berlalu! Rupanya tak siap! Maklumlah banyak sangat 'bilik' yang nak diurus, akhirnya penuh sawang. Catatan entah ke mana, gambar pun lesap begitu saja! Kalau tak silap sebelum selesai catatan perjalanan ini, laptop kita rosak dan pada masa yang...

Continue Reading

Ketam / Sotong / Udang

Udang Galah Masak Asam Pedas

Nak habiskan stok udang galah..... Bukannya selalu boleh dapat bekalan. Sekali beli, bolehlah masak-masak untuk tiga empat kali. Simpan lama-lama nanti hilang kesegarannya pula. Kali ini kita masak asam pedas pulak. Kita pilih aroma serai dengan daun limau purut, tak bubuh daun kesum atau bunga kantan.  Bahan-bahan: 8 ekor udang galah saiz besar - bersihkan 600 ml air 2 sudu kecil pati asam...

Continue Reading

Lembu / Kambing / Lamb / Rusa

Rendang Daging

Biasanya sementara menunggu waktu nak terbang, kami makan-makan dulu di Food Garden (KLIA) untuk menghabiskan sisa waktu yang sengaja  kami peruntukan antara 1 hingga 2 jam. Dalam banyak-banyak pilihan hidangan di situ, kita memang tak lepas peluang makan rendang daging di gerai makan Padang. Dari dulu.... entah sejak bila, tapi sejak pertama kali makan rendang daging di situ. Cuma... tak bolehlah nak makan...

Continue Reading

Ikan

Ikan Kerapu Kukus Sedap!

Bila masuk dapur nak olah ikan, telinga kita selalu terdengar-dengar suara Fuad berpesan : Kalau masak ikan bubuh kuah lebih! Maknanya, mesti berkuah! Kuahnya pulak bukannya masakan asam rebus atau asam pedas, tapi kuah bersos! Haaa... itulah selera anak-anak kita.... Tak kisahlah, yang penting kamu semua makan ikan, dan bukannya asyik nak pilih lauk ayam setiap hari! Kononnya nak kukus ikan, cara paling...

Continue Reading

~Cuti-Cuti Malaysia

Kena Bayar Denda di One Utama Hotel

Petang Sabtu itu, 30 April 2016... Setelah hampir 1 jam 1/2 mencari tempat letak kereta di bandar Sandakan (waktu itu bandar penuh sesak), akhirnya kami putuskan untuk berpatah balik ke Bandar Utama, Batu 5 memandangkan hari menjelang petang dan tempat penginapan belum ditemui. Hasrat untuk bermalam di bandar Sandakan terpaksa dibatalkan. Teringat pesan Cikgu Johny : Kalau ke Sandakan bermalam saja di Hotel...

Continue Reading

Ketam / Sotong / Udang

Rendang Pedas Udang Galah

Udang galah lagi! Kali ini masak rendang pulak.... buat pedas-pedas! Makan dengan nasi panas... barulah terangkat! Kuar peluh dek kerana pedasnya tuh! Tapi pedas-pedas cili padi, bila berjumpa dengan santan dikuali...memang pedas yang menyelerakan! Hmmmm... ini rendang orang 'rajiiinn' sebab pakai kerisik dalam paket. Kerisek tu pula taklah halus dan berminyak seperti yang kita buat sendiri. Tapi, hasilnya...kok enak banget! Sungguh! Yang paling...

Continue Reading

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

1.
Rawiwa 27 comments
2.
3.
Suria Amanda 21 comments
4.
anamizu 19 comments
5.
Mulan 19 comments
6.
7.
Puan Hazel 14 comments
8.
notie 14 comments
9.
DinoHauz 11 comments
10.
Sueann 10 comments

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe