Jalan-Jalan Cari Ikan di Pasar Malam Bukit Cherakah

7:21 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Petang kelmarin ada pasar malam di Bukit Cherakah. Sebelum Abang Farid pulang semula ke Gombak, kita minta dia hantar ke pasar malam. Hendak jalan-jalan cari makanan, buah-buahan dan ikan.

Seronok sangat jumpa ikan-ikan yang pernah menjadi lauk kegemaran kami sekeluarga waktu kecil dahulu. Sudah tentulah apabila nampak ikan gelama, kita akan beli. Sebenarnya banyak jenis ikan gelama yang pernah menjadi santapan kami sekeluarga. Dulu arwah Ayahanda akan beli berkati-kati kalau pergi ke Sungai Buluh. Maklumlah tidak ada peti sejuk, Bonda akan goreng kesemuanya dan simpan untuk makanan dua atau tiga hari. Antara ikan gelama yang biasa kami makan termasuklah ikan gelama dada kuning, gelama cherua, gelama batu atau kami panggil ikan kepala batu, gelama keling, gelama janggut, gelama bongkok dan sebagainya. 

Ikan gelama ini harganya agak murah dan sesuailah untuk kemampuan rakyat marhaen seperti kami. Rasanya tidaklah sehebat ikan merah atau ikan tenggiri tetapi memadailah apabila ditambah garam kasar dan kunyit hidup, apabila digoreng garing sudah cukup menyelerakan apabila dinikmati bersama nasi putih dan sambal totok!

Ikan Gelama - RM10.00 selonggok.

Ikan Gelama Salewang - RM15.00 sekilogram.


Ikan Kembung - RM10.00 selonggok.

Percaya tak, di LD susah sangat hendak jumpa ikan kembung ini. Sedapnya kalau digoreng lembik-lembik, makan dengan nasi panas dan bubuh kicap Cap Kipas Udang! Mahu lima ekor ikan kita habiskan dan menambah dua pinggan nasi!

Ikan Pari - RM32.00 sekilogram.

Ikan Belanak - RM10.00 selonggok.

Ikan belanak jenis kecil ini pun tidak ada di LD. Yang ada jenis besar dan isinya agak tawar. Ikan belanak ini kegemaran Bonda. Sedap digoreng saja. Waktu kita sekolah menengah di Jeram, kita selalu singgah pantai Jeram dan ketika air mula pasang dan naik ke muara, kita dengan kawan-kawan kutip ikan belanak kecil dan masukkan dalam kandut (tarik kain sekolah warna biru itu ke atas, dan jadikan macam karung buat isi ikan).

Ikan Kerisi + Ikan Gelama Bongko - RM10.00.

Kerang - RM15.00 sekilogram.

Apa nak buat! Harga kerang berpuluh kali ganda berbanding zaman sekolah dahulu. Kalau balik sekolah di Jeram, Bonda selalu pesan beli satu plastik kerang. Harganya 50 sen sahaja. Masih segar, terjelir-jelir lidah kerang dan saiznya besar! Dulu kalau hendak sambut hari raya, berkubanglah di pantai Jeram kaut kerang berguni-guni untuk dibuat rendang. Sekarang saiz sederhana begini harga RM15.00 sekilogram! Hendak buat rendang kerang kena fikir 22 kali!

Siput Sedut - RM10.00 setengah kilogram.

Ini pun kenangan juga! Dulu tiada harga. Hendak makan boleh kutip sendiri di tepi sungai atau di muara. Makanlah sepuas-puasnya samada dimasak asam pedas atau masak lemak cili padi!

Sotong - RM19.00 sekilogram.

Sotong ini nampak sangat segar. Matanya bersinar-sinar. Berebut-rebut pelanggan memilihnya. Kita pun ikut seronok melihat dan terpikat untuk membelinya juga.

Udang Rotan @ Udang Bemban - RM15.00 selonggok.

Tak tahulah berapa gram berat udang rotan @ udang bemban ini. Sedap sangat isi udang ini berbanding udang kertas.

Terung Mini Ungu 

Timun Kampung Kecil

Jering Muda

Cili Padi Hijau

Kencur

Angan-angannya hendak masak pecak - Ikan Pari Panggang Siram Kuah Santan, menu kegemaran Bonda.

12 comments

  1. Kalau kami ke pasar malam, memang terlebih plastiknya, seronok membeli macam2 ada kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Besarkan Mulan kalau ke pasar malam. Macam-macam boleh dibeli.

      Padam
  2. Siput sedut masak lemak pun sedap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, sedap tu.
      Saya masak asam pedas dengan batang keladi.

      Padam
  3. Wah.. Banyak hasil tangkapan tu... Kencur tu, baru je mak linda tuai dari kebun.. Sebab orang nak beli.. Hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagusnya ada tanam kencur. Tak perlulah beli ye Linda.

      Padam
  4. Seronok shopping kat Pasar Malam...SA suka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebetulan kami datang awal, panas betul. Kejap jew ronda terus balik.

      Padam
  5. Wah, patutlah sedap² hidangan di rumah bonda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesekali balik kampung, rasa nak borong semua yang ada di pasar malam.

      Padam
  6. Kencuuuuur my loooveeee 😍😍😍😅. Sukaa sangat kencur. Digigit begitu saja pun sedaap kak. Bagus utk sembuhkan batuk. Tapi saya lebih sering dibuat sambal . Makin wangi 😍😍👍

    Ikannya betullah segar2 😍. Terlebih ikan pari favorit saya. Biasa dimasak gulai oleh mama

    BalasPadam
  7. Memang enak aroma kencur.
    Jadi apabila ada ikan pari terus tidak lepas peluang bikin pecak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe