Selamat berhujung minggu dan selamat bercuti....cuti sekolah.
Di tempat Amie orang kampung sibuk buat kenduri arwah. Biasanya yang dipanggil orang lelaki saja, yang perempuan pula hanya saudara mara terdekat sahaja datang membantu atau rewang. Encik Suami bersama anak-anak hadir ke majlis kenduri selepas Zohor. Nampaknya belum nampak kelibat kepulangan mereka...
Di tempat Amie orang kampung sibuk buat kenduri arwah. Biasanya yang dipanggil orang lelaki saja, yang perempuan pula hanya saudara mara terdekat sahaja datang membantu atau rewang. Encik Suami bersama anak-anak hadir ke majlis kenduri selepas Zohor. Nampaknya belum nampak kelibat kepulangan mereka...
Mari kita cerita tentang resepi hari ini. Resepi 'orang bujang'.....
Biasanya ikan salmon panggang orang akan makan dengan pelbagai jenis sos ala barat seperti sos putih, sos hijau, sos lemon, sos kiwi, dan macam-macam lagilah jenisnya. Amie teringin pula merasa salmon panggang cicah air asam! Tak salah kalau kita mencuba bukan?
Amie perap gunakan sos lada hitam. Amie tak tambah garam, cuma renjiskan dengan sedikit minyak zaitun. Ringkas sangat cara Amie perap! Orang kata kalau perap lebih lama rasanya lebih sedap sebab bahan perapan akan meresap ke dalam. Sayangnya Amie tak berapa minat perap ikan ini lama-lama sebab Amie nak rasa kesegaran isinya! Terpulanglah ikut selera, cara dan citarasa masing-masing.
Mmmm.... lupakan dulu segala sos yang biasa dihidangkan bersama salmon panggang, lupakan juga brokoli dan sayur-sayur ala-ala barat itu he he hee.... Kita hidangkan salmon panggang dengan air asam, dan juga sayur-sayuran yang biasa kita jumpa.
Wokeeeyyyy.... resepinya di bawah ini. Jangan panggang lama-lama, nanti hilang kesegaran dan kelembutan isi ikan salmon.
Bahan-bahan:
2 keping ikan salmon
2 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan minyak zaitun
2 sudu makan mentega
grill pan
Cara:
1. Bersihkan ikan salmon dan toskan.
2. Sapukan sos lada hitam secara merata ke seluruh permukaan ikan salmon.
3. Renjiskan minyak zaitun di kedua-dua belah kepingan ikan.
4. Perap seketika.
5. Panaskan grill pan, dan letakkan mentega.
6. Letakkan kepingan ikan salmon dan panggang lebih kurang 2- 3 minit dan kemudian balikkan ikan supaya masak kedua-dua belahnya.
Dah keluar dari grill pan, sebaiknya boleh terus makan. Tak perlu tunggu lama, atau sehingga ikan sejuk, nanti rasanya tak berapa ummpphhh! Amie makan dengan nasi.... he he heee sebenarnya dah ratah sekeping sewaktu memanggang!
Air asam? Buat macam biasa.... macam kita sediakan air asam untuk cicah dengan ikan kembung, ikan cencaru, ikan terubuk dan ikan-ikan yang kita selalu makan tu.