Bismillahirrahmanirrahim.
Jom sembang-sembang tentang ikan kembung. Nama ilmiahnya Rastrellinger sp.
Siapa tak kenal ikan kembung dan siapa yang tak pernah makan ikan kembung? Kalau ke pasar dan melihat rupa bentuk ikan yang seakan sama dengan ikan kembung, kita akan akan itu ikan kembung! Dan ada juga yang memanggil ikan selar dan ikan selayang itu juga sebagai ikan kembung!
Ikan kembung ada keluarga dan jenisnya. Begitu juga dengan ikan selar dan ikan selayang yang kadang-kadang dituduh sebagai ikan kembung juga.... ahaks!
Sebenarnya Amie pun tidak banyak ilmu tentang jenis ikan. Tapi apa salahnya kita kongsi ilmu yang ada. Mana yang salah silap itu bolehlah sama-sama dibetulkan.
Cuba lihat dua gambar di bawah ini. Ada beza tak di antara Gambar Ikan (1) yang di atas dengan Gambar Ikan (2) yang di bawah?
Gambar Ikan (1) |
Gambar Ikan (2) |
Amie pun selalu keliru apabila melihat ikan di atas. Apabila bertanya kepada peniaga ikan, Gambar Ikan (1) dipanggil ikan lumahan (bahasa tempatan Sabah). Gambar Ikan (2) juga dipanggil ikan lumahan. Bezanya ialah Gambar Ikan (1) ialah ikan lumahan jantan dan Gambar Ikan (2) ialah ikan lumahan betina.
Nama panggilan untuk ikan kembung @ mackerel termasuklah:
- Ikan Temenung
- Ikan Mabong
- Ikan Lumahan / Rumahan
- Ikan Kembung Pelaling
- Ikan Kembung Borek
- Ikan Kembung Lampai
- Ikan Kembung Hitam
Sumber : Talk About Fish
Di Indonesia pula nama ikan kembung @ mackerel ialah:
- Kembung Banjar, Kembung Lelaki, Kembung Perempuan, Banyar (Jawa Barat/Jakarta)
- Gombong (Jawa Tengah)
- Banyar (Jawa Timur)
- Bulus Lake (Madura) Banyara’, Botto’-Botto’ (Sulawesi Selatan)
- Sangsaa, Kapa Pole, Kapure (Sulawesi Utara)
- Rumah-Rumah (Sulawesi Tenggara)
- Kawalinya, Lena, Lema Lao (Ambon)
- Tatari, Geser, Rumah-Rumah (Saparua)
Sumber : Cakrawala
Setakat ini Amie hanya dapat mengenali perbezaan bentuk tiga jenis ikan kembung seperti di bawah ini:
- Ikan Kembung Pelaling
- Ikan Mabong (Lumahan / Rumahan)
- Ikan Temenung / Temenong
Di antara beberapa jenis ikan kembung, nampaknya Amie jarang sangat jumpa ikan temenung / temenong. Apa pun namanya, ikan kembung memang sangat terkenal di negara kita dan sentiasa menjadi pilihan suri rumah untuk menjadikannya sebagai lauk yang enak untuk keluarga. Selain digoreng, ikan kembung sedap dimasak dengan apa cara sekali pun termasuklah dipanggang, asam pedas, asam rebus, masak kari, masak tempoyak, diapakan lagi....dipercikkan dan sebagainya.
Ikan kembung dikatakan memiliki manfaat kesihatan yang tidak kalah dengan ikan salmon. Ikan kembung mengandungi banyak nutrisi dan vitamin termasuk omega-3, protein, selenium, iodine, fosfor, Vitamin B2, B6, B12 dan Vitamin D. Antara lain khasiatnya termasuklah:
- Mengendalikan kadar gula rendah.
- Mengatasi peradangan.
- Menjaga kesihatan tulang.
- Membantu menurunkan berat badan.
- Mencegah penyakit jantung dan stroke.
- Mencegah kanser payu dara.
- Membantu tumbesaran bayi.
- Memanjangkan usia.
- Menambah massa otot.
Sumber : 11 Manfaat Ikan Kembung dan Kandungan Nutrisi di Dalamnya
Sekian.
Sedikit perkongsian tentang ikan kembung yang memang sinonim dengan kehidupan harian kita.
Sedikit perkongsian tentang ikan kembung yang memang sinonim dengan kehidupan harian kita.