Harga Ikan di Kampungku

7:42 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selalu kita kongsi cerita tentang ikan di LD, kali ini cerita ikan di kampung sendiri pula. Sumber ikan ini kita perolehi di FB : Sharidah Idah yang sering menyiarkan info tentang jualan ikannya di FB : Group 5 Buah Kampung iaitu Bukit Kuching, Bukit Cheraka, Bukit Hijau & Parit Mahang. Beliau juga menawarkan khidmat penghantaran ikan untuk pembeli.

Melihat ikan-ikan jualannya yang nampak segar-segar belaka, memang timbul selera untuk menikmatinya samada digoreng begitu sahaja atau dimasak ikut permintaan hati. 

Ada pun kami membesar bersama ikan-ikan ini. Jaranglah waktu kecil kami menikmati masakan ikan selain digoreng dan dimasak pindang atau sesekali dimasak sambal. Itu sebabnya sampai sekarang masih terbau aroma ikan goreng yang Bonda perap dengan garam kasar dan kunyit hidup tumbuk!

Kembung Pelaling Lemak RM11.00 sekilogram.


Kadang-kadang harganya RM10.00 hingga RM13.00 sekilogram. Mungkin berdasarkan saiznya. saiznya.

Ikan Sardin RM13.00 sekilogram


Kerisi RM13.00 sekilogram.


Cencaru Hitam RM10.00 sekilogram.

RM10.00 sekilogram.

Selar RM12.00 sekilogram


Gelama Kepala Batu RM10.00 sekilogram.



Gelama Selewang RM13.00 sekilogram.


Senangin RM18.00 sekilogram.


Tamban Hitam RM11.00 sekilogram.

Harga yang ditawarkan rasanya sangat berpatutan kerana lebih kurang sahaja dengan harga ikan di LD. Kalau hendak mencari ikan seperti ikan jenahak, ikan putih, ikan pari, dan jenis ikan yang agak mahal orang kampung kami akan ke Pasar Sungai Buluh. Atau kalau rajin bolehlah terus ke Pantai Remis. Di situ banyak udang, kerang-kerangan dan pelbagai jenis ikan kayangan. Boleh juga beli di Econsave Puncak Alam atau Econsave Jeram dan kalau rajin boleh ke Lotus Kuala Selangor.

24 comments

  1. Segar segarnya ikan & harga yang sangat sangat berpatutan.Kat pasaraya kawasan rumah saya ni ngeri nak tengok harga...so masa beli jangan tengok harga..pastu masa bayar pakai pakai kad debit tak la nampak sangat..Balik rumah check baki ..haaa baru datang semula ngerinya🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oooo begitu cara Mama Cella ye.
      Simpan dulu rasa ngerinya hihihiii.
      Kampung saya ni dekat dengan laut, mungkin itu sebab harganya lebih murah dan hari-hari ada bekalan ikan segar.

      Padam
  2. Harga ikan tu satu hal... Ikan segar tu satu hal lain...! Best

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah rezeki orang kampung kami, ikan marhaen dari dulu lagi.

      Padam
  3. Betul tu Amie... Kalau balik kampung, sabak bernam.. Memang linda bawak sekali icebox, sebab nak beli lauk2 dekat pasar... Segar2 je ikan nya... Geram2 kita

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Kuala Selangor ke Sabak Bernam masih mewah dengan hasil laut dan harga berpatutan.

      Padam
  4. murah & nampak fresh ikan2 tu geram tengok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Cie.
      Goreng saja pun dah cukup sedap! Manis isinya.

      Padam
  5. Segar² dan lebih murah berbanding harga di Sri Gombak ni Kak... Kalau Sy pun borong :)
    Iye, teringat arwah mak pun garam kunyitkan ikan dgn garam kasar & kunyit hidup yg ditumbuk. Aroma dan rasanya lebih sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Syukur masih dapat bekalan ikan segar dengan harga yang berpatutan.
      Rindu pula hendak goreng ikan lumur garam dengan kunyit hidup.

      Padam
  6. Geram tengok ikan-ikan segar macam ni. Memborong syok ni. Lagi lagi kalau harganya berpatutan. Saya biasa beli ikan kembung je lah. Ikan paling favourite. hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikan kembung memang sedap.
      Goreng lembik-lembik makan dengan nasi panas, bubuh kicap!

      Padam
  7. Bab ikan - ikan dan pasar SA memang suka...hehehe...Baru- baru ni SA beli sikit2 je buat stock

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap mata memandang ikan-ikan segar kan SA.

      Padam
  8. Ikan2 jenis ni memang sedap goreng aje kan. Terbau2 pulak aroma kunyit hidup bila ditenggelamkan dalam kuali.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul SK.
      Kami membesar dengan ikan-ikan jenis begini. Terkenang-kenang enaknya hasil gorengan ikan oleh Bonda.

      Padam
  9. Nampak segar ikan-ikannya dan harga juga tak lah begitu mahal.

    BalasPadam
  10. Cantik elok ikannya nampak masih segar lagi melihat pada rupa dia tu, dahla murah aduhla itu kalau goreng mau ratah je pun layan tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syukur Alhamdulillah.
      Orang kampung tak perlu keluar jauh untuk dapatkan bekalan ikan segar.

      Padam
  11. Elok-elok ikannya tu.
    Kembung tetap di hati 😊
    Kalau dapat yang segar, goreng takyah garing2.
    Lembut dan berlemak jadinya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ikan segar dan masih elok.
      Saya pun suka kembung.
      Goreng lembik-lembik saja. Makan dengan nasi panas!

      Padam
  12. Ini kluarga saya yg sukaa sangat ikan. Krn memang kampung pun di pesisir laut kak. JD wajar kalo makannya ikaaan selalu. Saya suka, tp memang tak semua jenis ikan 🤣. Hanya ikan tertentu yg saya suka.

    Cuma yaaa, kalo dah balik kampung, trus diajak mama ke pasar ikan, melihat aneka ikan yg segar, langsung sukaa pula. Dah terbayang kalo dibakar pasti manis dagingnya. Krn baru ditangkap oleh nelayan

    BalasPadam
  13. Terpaling suka ikan kembung dan sardin. Kalau kembung goreng gitu je pun dah sedap tapi kalau ikan sardin ammi suka goreng pastu buat balado pedas2.

    Dan kalau ikan sardin tu dah benyek di rak jualan, itu rezeki utk kucing2 ammi nampak gayanya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe