Sesekali mencuba masakan India, hasilnya memang berbaloi dengan usaha dan kesabaran mempelajarinya! Tak sangka pula, tosei begitu enak dinikmati bersama chutney kelapa! Dan Amie sebenarnya pelbagaikan teman tosei termasuk kentang masala yang tidak kurang enaknya!
TOSEI
Bahan-bahan untuk
membuat tosei:
1 cawan kacang tosei
(ulundhu)
2 cawan beras biasa
½ cawan nasi sejuk
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil garam
1 cawan air
Cara:
1. Cuci bersih kacang ulundhu , beras dan
halba dan rendam menggunakan air selama 8 jam.
2. Toskan bahan rendaman, dan kisar
bersama 1 cawan air. Jika bahan kisar terlalu pekat, tambahkan sedikit air
lagi.
3. Peram adunan selama 8 jam.
4. Tambahkan garam dan kacau sebati.
5. Panaskan kuali leper dan oleskan dengan
sikit minyak.
6. Sendukkan adunan dan tuang di atas
kuali.
7. Buat putaran sehingga tepung menjadi
nipis dan bulat.
8. Biarkan masak selama 1 hingga 2 minit
sebelum diangkat.
CHUTNEY KELAPA:
1 cawan kelapa parut –
ambil bahagian putih
Bahan A:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 tangkai cili merah
2 cm halia
1 biji tomato - belah 4
½ sudu kecil pati asam
jawa – bancuh dengan ½ cawan air masak
1 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Bahan B:
1 sudu kecil biji sawi
1 tangkai daun kari –
lurutkan daunnya
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar minyak
Cara memasak:
1. Panaskan 1 sudu besar minyak dan tumis
Bahan A sehingga terbit aroma.
2. Masukkan kelapa dan tumis hingga
sebati.
3. Kisar bahan tumis sehingga hancur.
Ketepikan.
4. Panaskan 2 sudu besar minyak dan
masukkan biji sawi, daun kari serta cili kisar. Tumis hingga masak.
5. Campurkan bahan tumisan tadi bersama kelapa kisar. Gaul
rata dan sedia untuk dihidangkan bersama tosei.
Selain
chutney kelapa, tosei juga enak dinikmati bersama kentang masala dan juga
masakan berkari.