Bertemu kembali untuk seketika. Macam nak cepat-cepat cabut lari saja bunyinya.... he he hehh! Bukan apa, sebenarnya agak letih kerana tidak selesa sejak dinihari pukul 2.40 pagi, bekalan elektrik terputus! Bayangkan menjelang pukul 6 petang baru bersambung semula. Punyalah kalut pagi tadi, mana nak mandinya, mana nak cari segala pakaiannya untuk anak beranak termasuk bapanya sekali. Semuanya dibuat sambil meraba-raba! Sudahlah sebatang lilin pun tak simpan! Ada lampu sulu bateri pula lemah! Sepanjang hari Amie menjadi salah seorang pengadil pesta pantun peringkat Tenggara. Memang berpeluh-peluh macam duduk dalam bilik sauna! Pertandingan terpaksa diteruskan walaupun tanpa menggunakan pembesar suara memandangkan para peserta yang mewakili daerah masing-masing sudah bersedia di tapak pesta. Bayangkan! Amie pun tak mahu nak ulas panjang-panjang. Yang penting tugas telah selesai dan dijalankan penuh amanah, dan Amie selamat sampai ke rumah. Apalagi... sampai rumah, memanglah terus berkejar ke dapur dan masak apa yang patut seperti di bawah ini.
Sebaik sampai ke pintu dapur, tiba-tiba teringat fillet ikan dori yang tentunya sudah cair dalam peti sejuk memandangkan lebih 14 jam bekalan elektrik terputus. Tidak dapat dipastikan pula, bila masanya bekalan elektrik akan disambung semula. Masak nasi pun terpaksa gunakan dapur gas. Alhamdulillah, akhirnya nasi tanak juga. Cerita balik tentang ikan dori tadi, oleh kerana fillet ini hampir 1 kg, jadi Amie putuskan untuk goreng sahaja sebab anak-anak suka ratah masakan begini. Di pertengahan masa menggoreng terfikirlah pula alangkah baiknya kalau sebahagian ikan goreng ini Amie tambah sedikit bahan pedas sebagai pembuka selera. Akhirnya terhasillah dua hidangan. Yang pertama Ikan Dori Goreng Rangup seperti dalam gambar di atas dan yang kedua, Ikan Dori Butter Cereal Seasoning Powder seperti di bawah ini.
Nampaknya kedua-dua resepi dari bahan yang sama telah selamat masuk ke perut kami sekeluarga. Alhamdulillah! Selepas makan, bekalan elektrik pun bersambung kembali!
Resepi : Fillet Dori Goreng Rangup
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
800 gram fillet ikan dori - hiris nipis
3 sudu tepung jagung
2 sudu tepung gandung
1 biji telur
1/2 sudu lada putih - tumbuk
2cm halia - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
sedikit garam / perasa pilihan
3 cawan serbuk roti
minyak
Cara:
1. Campurkan tepung jagung, tepung gandum, lada putih, halia dan bawang putih serta sedikit garam.
2. Pecahkan telur dan gaul rata.
3. Masukkan fillet dori. Jika adunan terlalu keras / kental, tambah sedikit air.
4. Golek-golekkan fillet dori di atas serbuk roti.
5. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga masak / garing.
6. Angkat dan toskan minyak.
Untuk resepi Fillet Dori Butter Cereal Seasoning Powder pula, Amie tuliskan di bawah ini.
Bahan-bahan:
10 keping Fillet Dori Goreng Rangup
2 sudu besar mentega
5 tangkai daun kari
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
7 biji cili padi - hiris
50 gram Butter Cereal Seasoning Powder
Cara:
1. Panaskan mentega dengan api perlahan.
2. Masukkan daun kari dan semua hirisan cili. Tumis sehingga harum.
3. Masukkan kepingan dori goreng rangup. Gaul sebati. Tutupkan api.
4. Masukkan Butter Cereal Seasoning Powder dan gaul rata.
5. Sedia untuk dihidang.