Lama juga rasanya tak masak singgang ikan.
Kali ini Amie kongsikan lagi resepi ikan susu. Ikan Susu Masak Singgang.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu - seberat 800 gram - bersihkan dan potong 6 bahagian
1 batang serai - diketuk
2 cm halia - diketuk
1 keping asam gelugur
3 biji tomato - belah 2
2 biji cili merah - belah jangan sampai putus
2 biji cili hijau - belah jangan sampai putus
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 liter air
garam / perasa pilihan
1. Jerang air dalam kuali / periuk.
2. Masukkan serai, halia, bawang putih, bawang besar, asam gelugur, cili merah, cili hijau, cili padi dan serbuk kunyit. Biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan bersama tomato.
4. Biarkan kuah mendidih sekali lagi dan ikan masak sempurna.
5. Tambahkan garam / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.