Lahad Datu - Pitas : Singgah Makan di Kundasang

9:38 PTG

Perjalanan dari Lahad Datu ke Pitas memakan masa yang agak panjang. Sepanjang perjalanan, cuaca mendung dan hujan renyai. Kami bertolak dari Lahad Datu sekitar pukul 6 pagi. Encik Suami ajak singgah makan di Ranau, tapi Amie sarankan makan di Restoran Nabalu sahaja. Kami sampai di Kundasang pada pukul 11:30 pagi. Restoran Nabalu tutup. Jadi kami terus belok naik bukit menuju ke Restoran Selera Kebun. Ini merupakan kali kedua kami makan di sini. Kali pertama kami singgah sini pada bulan Ogos 2020 : Makan Tengahari di Restoran Selera Kebun Kundasang

Alhamdulillah, kami tidak menunggu lama untuk menikmati hidangan tengahari.


Amie memesan nasi lauk ikan masin.


Hidangan Encik Suami, nasi berlauk ayam meraung.
Entah apa yang meraung.... ahaks! Agaknya rasa pedas masakan ayam tu yang buat orang meraung kot.


Fairuz dengan nasi dan ayam goreng penyet.
Semua set hidangan nasi disertakan dengan keropok, acar dan sambal.


Firdaus dengan minuman MILO sejuk.


Panjang rambut Firdaus. Maklumlah sejak PKPB dari bulan September, tak pernah potong rambut lagi. Budak kecik ni pesan mee goreng ayam.

Mee Goreng Ayam

Bismillah.


Habis satu pinggan mee goreng masuk perut Firdaus!


Ini rupa lauk ikan masin dalam pinggan nasi Amie. Ketulan ikan masin tidaklah banyak, tapi cukuplah dengan rasa masinnya itu. Ikan masin ini dimasak bersama hirisan bawang besar dan menimbulkan rasa manis yang enak. Ada hirisan tomato dan daun bawang. Istimewanya sebab ada cili putih. 
Sewaktu menikmatinya, dalam hati berkata: Balik LD nanti nak masak ikan masin begini. Bubuh sikit saja ikan masin, dan hiris banyak bawang besar. Nanti nak beli cili putih di Kundasang.
Pukul 12:15 tengahari, kami sambung perjalanan keluar dari Kundasang, menyusuri jalan besar melepasi Jambatan Tamparuli dan seterusnya membelok dari simpang Tuaran menuju ke Kota Marudu. Dalam hujan renyai, sekitar pukul 4:15 petang kami tiba di tempat penginapan kami iaitu Indah Chalet  Dataran Bengkoka, Pitas.

Entri berkaitan jalan-jalan Sabah:


10 comments

  1. teringin nak pergi kundasang...tapi belum ada rezeki ke sana

    BalasPadam
  2. biasanya ikan talang kering dipotong kecil digoreng campur bawang besar sedap tu

    BalasPadam
  3. Mak sy selalu buat lauk ikan masim mcm tu kak... ikan masin long hiris kecil, bawang besar banyak dan cili padi gunting kecil2... sedapnya... tp kalo sy buat x sesedap yg mak buat pulak... frust

    BalasPadam
  4. @Warisan Petani Terima kasih Wak. Musim hujan, sejuk, perut lapar makan pun rasa sedap semuanya.

    BalasPadam
  5. @AzianKhalil In shaa Allah, akan sampai juga suatu hari nanti.

    BalasPadam
  6. @paridah Betul tu, kombinasi manis bawang besar dengan masin ikan memang sangat sedap bila jumpa nasi putih.

    BalasPadam
  7. @Kakmim Kan. Kenapa ye kalau hasil air tangan orang lain rasanya lebih sedap dari masakan sendiri... hehehehee.

    BalasPadam
  8. Ikan masin tu dia org guna ikan apa ya

    BalasPadam
  9. Ayam meraung pulak dah. Senang dia punya hidangan sama ada keropok, acar dan sambal. Cuma lauk berbeza. Tergoda betul tengok mee goreng Firdaus makan tu. Comel dia :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe