Petola Masak Lemak Putih
5:28 PTGHari ini hujan dari pagi membawa ke petang. Ramalan cuaca menjangkakan hujan turun di negeri Sabah sehingga esok. Sepanjang hari ini emang tak disapa langsung oleh sang mentari. Duduklah berkurung dalam rumah. Ke sana ke mari, ke dapur ke ruang tamu, jenguk keluar sebentar dan masuk semula ke dalam rumah.
Untuk hidangan tengahari tadi, Amie hidangkan sayur Petola Masak Lemak Putih dengan Ikan Kembung Panggang. Amie sediakan air asam tambah kerisek sebagai pencecah. Raja ayam tidak jadi beli makanan di luar apabila ternampak Amie rendam ayam di sinki dapur. Raja ikan tidak kisah sangat, sebab kalau tak ada ikan boleh makan ayam juga. Begitu juga raja telur. Kalau ada ayam, lupalah telurnya. Raja ayam saja yang susah sikit sebab memilih sangat lauk.
Petola Masak Lemak Putih |
Ayam Goreng Salut Tepung |
Ikan Kembung Panggang |
Ikut pusingan jam: Petola Masak Lemak Putih, Air Asam Kerisek, Sambal Tumis Cili Padi, Ikan Kembung Panggang, hirisan betik dan Ayam Goreng Salut Tepung |
- 1 biji petola - buang kulit - hiris ikut saiz yang disukai
- 5 kuntum cendawan telinga tikus - rendam hingga kembang - hiris ikut saiz yang disukai
- 1/2 batang lobak merah - kupas- potong ikut saiz yang disukai
- 12 ekor udang kertas - buang kulit dan tarik urat hitam dibelakang
- 1 cawan suhun yang sudah ditos dari rendaman
- 3 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 biji cili merah - hiris
- 2 batang serai - diketuk
- garam / perasa pilihan secukupnya
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut - toskan
- Tuangkan santan cair ke dalam periuk.
- Masukkan bahan tumbuk, serai, cendawan telinga tikus dan lobak merak.
- Masak sehingga kuah mendidih.
- Kemudian masukkan udang, diikuti dengan petola.
- Tuangkan santan pekat. Kacau selalu dan masak sehingga kuah mendidih.
- Masukkan garam / perasa pilihan secukupnya.
- Akhir sekali masukkan suhun dan hirisan cili merah.
- Kacau sekali dua, dan terus padamkan api dapur.
11 comments
Masak lemak putih mcm ni mmg sedaplah amie, lebih2 lagi kalu kita gunakan santan fresh, siap berhirup2 kuahnya. Saya pun suka guna santan fresh amie. Saya beli 2 atau 3 biji kelapa parut, simpan dlm freeze, nak guna kita blend je.
BalasPadamDah nmpk meriah dah hidangan amie,:)
Nampak sedap2 belaka.
BalasPadamKat JDT ni dah mula panas terik.
Banjir pun dah reda.
Nampak sedap sangat sayur lemak petola tu. Mewah sungguh bahannnya.. Terasa krup krup pula kat cendawan tu kat mukut.. Hihihi
BalasPadamSedapya lauk petola lemak putih. campur udang, campur suhun, campur cendawan. memang mabeles kak amie. bagus habis masing masing suka makan sayur.
BalasPadamRaja ayam wajib ada ayam ye kak amie. hihi..selera beragam. layankan je :)
@Nor Azimah Ali Aroma santan tu terasa sangat. Waktu kecik dulu, kalau mak masak lemak putih pucuk ubi campur ikan bilis memang habis kami hirup kuahnya.
BalasPadam@Warisan Petani Alhamdulillah. Matahari dah muncul semula. Di Sabah dijangka sehingga hari ini hujannya.
BalasPadam@namakucella Sedapkan cendawan telinga tikus ni.
BalasPadam@Azhafizah MN Memang lain-lain selera anak-anak ni. Selagi boleh layan, masak sajalah. Nanti kalau dah tak larat nak masak, dadarkan telur jew hihihiii.
BalasPadamsedap lauk petola.. lama tak makan.
BalasPadamlauk2 ni semua menyihatkan.
seger bener sayuran bikin nambah nafsu makan, perbanhyak sayuran dapat menyehatkan tubuh dan meningkatkan imunitas.
BalasPadamhindari hubungan seks komersial agar terhindar dari berbagai macam penyakit menular seksual
Berbagai macam gejala penyakit menular seksual diantaranya:
1. kutil kelamin
2. gonore
3. kencing nanah
4. vagina bengkak
5. benjolan di penis
6. benjolan di vagina
Petola kalau kena yg masih muda memang sedap..kalau dh tua berpulur tak lalu dh nk mkn
BalasPadam