Beppa Janda @ Kue Mata Roda

9:43 PG

Selamat pagi semua. Cuaca di LD mendung dari awal pagi. Mendung-mendung manja gitu sebab sesekali muncul juga cahaya matahari tetapi tak lama kemudian terlindung pula dibalik awal kelabu.

Pagi tadi, selepas solat Subuh, Encik Suami keluar dengan Fuad membeli sarapan. Terkejut juga Amie sebab belum sempat ke dapur untuk buat sarapan, Encik Suami bersama Fuad pulang dengan menjinjing lima bungkusan makanan. Untuk Amie dibelikannya sebungkus nasi kuning lauk ikan pari dan sambal ayam. Untuk yang lain masing-masing dibelikan mee hoon dan juga mee goreng dengan tambahan ayam goreng setiap seorang.

Rupanya Encik Suami sudah ada udang di sebalik batu! Selesai sarapan pagi, ditanya pula bolehkah Amie buatkan kuih ubi kayu dengan pisang. Katanya, ada urusan di kampung, dan akan singgah sebentar di rumah adiknya. Bolehlah bawa oleh-oleh sekali. Tiga hari lepas Encik Suami beli dua sikat pisang raja. Amie minta beli satu sikat saja, tapi berganda pula yang dbawa pulang. Memandangkan banyak ubi kayu, Encik Suami cadangkan Amie buat kuih janda atau beppa janda. Amie dapat nama baru tentang kuih ini. Seorang rakan blogger, MAYUF dari Banyumas, Jawa Tengah, Indonesia memberikan komen dalam entri Amie yang lepas: Kuih Janda (Beppa Janda) dan katanya kalau di Jawa kuih ini disebut kue mata roda! Terima kasih dik Mayuf atas perkongsian nama kuih ini.

Beppa Janda @ Kuih Janda @ Kue Mata Roda

Resipi kuih ini Amie pernah kongsikan di sini: KUIH JANDA @ BEPPA JANDA.

Apabila dibelah dua barulah terbongkar rahsia! Kuih warna hijau Amie bubuh pisang secara menegah, yang warna merah pula Amie bubuh secara mendatar, pisang terbaring! Yang penting sedap dimakan semasa masih hangat. Entah berapa biji masuk perut Encik Suami! Walaupun sudah bersarapan pagi, nampaknya tak dapat menahan selera untuk menjamah kuih ini.

Kuih Janda yang Encik Suami bawa ke kampung.

Amie kongsikan sekali lagi resipi Kuih Janda @ Kue Mata Roda ini di sini mengikut sukatan yang Amie gunakan pagi tadi.

Bahan-bahan:

6 cawan ubi kayu kisar - tapis airnya - ambil patinya dan campurkan ke dalam ubi kayu kisar
3 sudu besar gula (jika suka manis boleh tambah)
1 sudu kecil garam
setitis pewarna hijau 
setitis pewarna merah
6 biji pisang raja masak ranum - potong 6 setiap sebiji
sekeping daun pisang untuk alas sewaktu mengukus
2 cawan kelapa muda parut + secubit garam dan kukus 7 minit


Cara:

1.
Campurkan adunan ubi kayu, garam dan gula. Gaul sebati.
2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian warnakan hijau, dan satu bahagian lagi warnakan merah.
3. Ambil adunan dan leperkan di tangan. Masukkan sepotong pisang raja. Kemudian bentuk atau kepalkan menjadi lonjong.
4. Letakkan daun pisang di dalam periuk pengukus.
5. Susun kuih tadi di atas daun pisang.
6. Kukus hingga masak.
7. Angkat dan golek-golekkan di atas parutan kelapa.

15 comments

  1. oh pisang dlmnya...nmpk menarik dgn color hijau pink tu

    BalasPadam
  2. Oh, itu nama kuihnya.. hari tu nampak Mak Cella ada buat jugak, hihi

    BalasPadam
  3. cantiknya... tapi nama tu tak tahan heheheh

    BalasPadam
  4. Nampak sedap betul kuih ni. Kue mata roda better dari beppa janda tu. hihi..unik betul :)

    BalasPadam
  5. selain pisang raja, boleh guna pisang lain?

    BalasPadam
  6. @Azhafizah MN Beppa Janda tu nama kuih dalam bahasa Bugis.

    BalasPadam
  7. Menariknya kuih ni!
    Gandingan pisang & ubi kayu, terserlah ke-tradisionalan-nya :)

    BalasPadam
  8. Cantiknya warna merah. Menyerlah sungguh. Masakan cikgu semua nampak menyelerakan & kemas buatannya

    BalasPadam
  9. baru tahu kuih janda ada pisang di dalamnya.

    dr luar nampak macam kuih buah melaka

    BalasPadam
  10. Cantiknya warna hijau pink..nama pun bkn main glemer lg..

    BalasPadam
  11. Baru ada waktu buat mampir nih bu, hehe
    Saya lama belum makan kue itu lagi, padahal enak banget.
    Kapan-kapan deh coba buat sendiri lihat tutor disini, tak bookmark dulu bu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe