Kerabu Bayam , Pucuk Paku & Taugeh
5:59 PTGAssalamualaikum buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang dihargai. Belum terlambat rasanya Amie ucapkan Selamat Menempuh Tahun 2021. Mudah-mudahan Allah akan sentiasa mempermudahkan urusan seharian kita. Selamat berPKP dan berPKPB untuk rakan-rakan dari negeri -negeri yang terlibat.
Hari pertama PKP ini, Amie luangkan sedikit masa di dapur dan sempat sediakan juadah untuk hidangan makan tengahari sekeluarga. Amie buat Kerabu Bayam, Pucuk Paku & Taugeh. Resipi kerabu ini ada di sini: Sedapnya Kerabu Bayam Dengan Taugeh! Amie sudah ubahsuai sedikit, dan akan Amie kongsikan di bawah nanti.
Kerabu Bayam, Pucuk Paku & Taugeh |
Ikan Belais Panggang |
Sambal Belacan |
Air Asam |
Ikan Belais Panggang & Sambal Belacan & Air Asam |
Udang Goreng Bawang |
Sup Ayam & The Gang |
10 batang bayam hijau - bersihkan dan potong - pisahkan batang dan daun - celur
2 cawan taugeh - bersihkan - bilas dan toskan airnya - celur
1/2 cawan hirisan lobak merah - Amie tak celur
3 batang serai - ambil isinya yang putih - hiris halus
2 cawan kelapa parut
3 sudu besar udang kering
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Bahan tumbuk:
7 biji cili padi - boleh kurangkan jika tidak suka pedas
2 ulas bawang putih - digoreng
3 biji bawang merah - digoreng
Cara:
1.Sangan kelapa parut bersama udang kering sehingga kelapa parut kelihatan kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Gaul bahan tumbuk bersama kelapa sangan hingga sebati.
5. Gaul rata bersama garam / gula / perasa pilihan serta jus limau kasturi.
7. Hidangkan.
17 comments
Jalan pergi mana ya?
BalasPadamGembiralah si Fuad dan Farid makna masakan yang emak masak.
sedap2 semuanya
BalasPadamSelamat kembali kak amie. Sedap betul hidangan kak amie. Biasa nampak taugeh dan pucuk paku je. Bayam pun sedap dibuat kerabu ye. Pertama kali tahu dan tengok ikan belais tu
BalasPadamLama tak nampak post Amie, sekali dia muncullllll....
BalasPadamikan belias tu kak ana pernah makan kat restoran ikan bakar semporna di KL ni, memang manis sedap sangat isi nya kan, Amie
BalasPadamTERBAIK MASAKAN AMIE MENYELERAKAN SEMUANYA
BalasPadamsemuanya menyelerakan masakan Amie
BalasPadamsyokk makan ramai2 ni kan
ada sambal ,ikan
kerabu ni makan banyak-banyak pun takpe. dah le sedap
BalasPadamsedapnya tgk ikan tu..1st time dgr ikan belais
BalasPadamKerabu tuh ratah je pun dah sedap kak... ikan tu sedapnya siap ada air asam
BalasPadamAduh sedapnya nampak kerabu tu.. Macam nak kena cari bahan jugak ni.. Terliur sungguh.. Semoga kembali sihat ya cikgu
BalasPadamAdoi.. sedapnya menu akak..
BalasPadamPaling best dan buat saya terliur dah tentulah kerabu tu.. Pergh!! Mengancam..
air asam tu dgn ikan bakar, sedapnyaaaaa
BalasPadamSedap ikan bakar, ada air asam. Nasi sepinggan tak cukup ni. :D
BalasPadamalamak, kali ni ikan tu pulak nampak sedapppp
BalasPadamSedapnya ikan bakar cicah air asam di kala cuaca sejuk2 mcm ni
BalasPadamSedap betul nampak ikan belais panggang kak amie tu...akak...share la resepi nak panggang macam tu...
BalasPadam