Ayam Masak Cencalok Raja Permaisuri Agung Tuanku Azizah
6:16 PTGMenjunjung kasih ke bawah Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Agung Tuanku Azizah. Patik pacal yang hina merafak sembah memohon izin berkongsi resipi Ayam Masak Cencalok hasil air tangan Tuanku. Semoga rakyat jelata dapat menikmati keenakan masakan resipi dari istana ini.
Agak lama juga Amie simpan resipi Ayam Masak Cencalok hasil beberapa kali menonton video yang dimuatnaik oleh Datuk Rizalman dari dapur istana. Sebenarnya tidaklah diberikan resipi lengkap, tapi pandai-pandailah kita mengolahnya berdasarkan bahan-bahan yang digunakan. Sebelum ini Amie pernah beberapa kali masak ayam cencalok tetapi resipi baginda Raja Permaisur Agung Tuanku Azizah berbeza dari masakan ayam cencalok yang pernah Amie olah.
Sekali pandang seperti ayam masak kicap disebabkan warna dan penggunaan kicap, tetapi rasa masakan tidak seperti itu! Tambah menarik sudah tentulah langkah demi langkah ketika memasak. Tuanku Azizah tidak tumis bahan perencah terlebih dahulu, sebaliknya memasukkannya setelah ayam separuh masak. Memang meriah sungguh dunia masakan! Banyak cara yang berbeza ketika proses memasak tetapi hasilnya tetap lazat!
Ayam Masak Cencalok Raja Permaisuri Agung Tuanku Azizah |
- raja ayam
- raja ikan
- raja telur
Sup Ayam & Labu Air |
Ikan Lumahan Goreng |
Telur Dadar |
Sambal Belacan Mangga |
Hirisan Nanas & Betik |
- 1 kg ayam - potong ikut saiz yang digemari
- 5 sudu besar cencalok
- 5 batang serai - diketuk
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 5 biji bawang merah - dihiris
- 3 cm halia - hiris halus memanjang
- 15 biji cili padi
- 1 labu bawang besar Holland - belah 6
- 5 sudu besar kicap manis
- 10 biji tomato ceri
- hirisan daun sup
- 2 cawan air
- 1/2 cawan minyak zaitun
- Perap ayam bersama cencalok selama 20 minit.
- Panaskan minyak dan masukkan serai. Goreng hingga terbit aroma.
- Kemudian masukkan ayam. Air perapan ayam jangan dibuang.
- Biarkan ayam hingga separuh masak sambil kacau sekali-sekala.
- Masukkan halia, diikuti dengan hirisan bawang putih dan bawang merah serta cili padi. Kacau rata.
- Seterusnya masukkan kicap manis, lebihan air perapan ayam, dan juga air. Jika suka masakan berkuah bolehlah tuangkan lebih banyak air.
- Biarkan ayam masak. Setelah ayam empuk, dan kuah hampir pekat, masukkan pula tomato ceri dan bawang besar Holland. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.
- Hidangkan dengan hiasan daun sup.
13 comments
Pernah tengok Raja Permaisuri Agung Tuanku Azizah masak ni. Nampak macam sedap. Maksudnya rasa dia takdelah rasa cencaluk gitu kan. sorang pun tak bertanya, macam rasa masak kicap. Ada 3 raja tu. Selera berbeza beza :)
BalasPadamBolehlah cuba resepi kak amie share ni.Tq share. Kena mencari cencaluk dulu. Dok fikir mana nak beli cencaluk ni. hihi
Nampak sedap. Kalau campur bawang losun lagi mantop ni.. Hihihi
BalasPadamSemoga berjaya...
BalasPadamPercaya tak, saya tak pernah makan cencalok. Huhu.. jadi, tak dapat nak imagine rasa lauk ni. Hehe, ada 3 raja dalam rumah. Saya kalau ada sambal belacan mangga, memang selera habis la, makan nasi. Saya pernah tengok Tuanku Permaisuri masak nasi goreng butter dia tu. Peh, selera tengok. Lagi satu, nasi goreng minced beef. Saya follow juga IG Tuanku Permaisuri dulu, sebab dia pun ada buat kraf seperti jahitan dan mengait juga. Tapi sekarang saya dah tak aktif di sana, jadi lama tak tengok. Thanks Amie, share resepi ayam masak cencalok. :)
BalasPadamsup ayam mmg favorite ! kalau mama masak, sure makan dlm mangkok
BalasPadam@Azhafizah MN Takde rasa cencalok dan tak semasin cencalok. Bau cencaloh pun hilang. Agaknya sebab tumis serai dulu baru masuk ayam perap cencalok kot. So serai u serap aroma cencalok.
BalasPadam@namakucella Kalau ada bawang losun boleh juga tambah, cantik wana warni jadinya.
BalasPadam@iamaSlowRunner Cencalok tu rasa dia masin, tapi bila masak begini siap bubuh kicap manis, hilang pula rasa masin dan aromanya. Sedaplah pulak!
BalasPadamAlhamdulillah kita dapat Raja Permaisuri mesra rakyat. Dapatlah merasa resipi dari istana. Cara masak baginda pun sempoi jew.
@Atie Zieya Hirup kuah dari mangkuk...sluurrpppp!
BalasPadammesti sedap rasanya tu kan amie..sebab licin lauk ayamnya, walau tak tahu dalam tu ada cencalok
BalasPadamResepi dari dapur istana ni. Bagusnya permaisuri agong kita pandai masak walaupun sibuk dengan urusan seharian. Role model yang bagus untuk ramai wanita.
BalasPadam@Amie
BalasPadamOhh macam tu ye..menarik untuk dicuba :)
Akak tak pernah makan cencaluk...tp org kata ianya masin
BalasPadam