Bismillahirrahmanirrahim.
Salah satu masakan kegemaran kami sekeluarga sudah tentulah Pecak Ikan Pari. Tidak adalah di antara kami yang tidak menyukainya sejak dari zaman dahulukala. Boleh saja gunakan ikan lain, ayam atau jantung pisang, tapi Pecak Ikan Pari tetap menjadi pilihan. Tidak banyak bahan yang digunakan, hanya ikan pari panggang, santan pekat (perah gunakan air masak), isi kencur, cili padi hijau, bawang merah, asam jawa, garam, gula dan perasa pilihan. Jika suka boleh tambahkan belacan. Asam jawa boleh gantikan dengan perahan limau nipis atau limau kasturi.
Sewaktu anak buah datang untuk kerja-kerja BBQ di tengah hari bolong, kita hendak masak Pecak Ikan Pari. Jadi, tumpang sekakilah untuk panggang ikan pari.
Pecak Ikan Pari |
Ikan Pari |
Santan segar 600 ml, perahan (kisar dan tapis) dari sebiji kelapa. |
Ikan pari panggang dicarik-cari ikut saiz yang digemari.
Masukkan bahan tumbuk ke dalam santan.
Tambahkan perasa dan air asam jawa atau perahan limau kasturi / nipis.
Kacau rata.
Tuangkan ke atas ikan pari panggang carik.
Hidangkan.
Pecak Ikan Pari |
Kita sempat masak asam pedas siput sedut. Sewaktu siapkan bahan di dapur terpandang rumpun keladi dari tingkap dapur. Kita ambillah tiga empat batang untuk campur dalam asam pedas.
Masak gulai lemak jering. Kuahnya belum surut, kita sudah angkat dari kuali sebab tak sabar nak makan.
Anak buah bawa ceker dan leher ayam. Kita masak sup. Boleh makan dengan bihun.
Jadi, banyaklah pilihan makanan pada tengah hari itu. Bukan setakat berBBQ, tapi ada bihun sup, nasi dan lauk-pauk juga.
Wah kebetulan Kak Ngah pun masak 'Pecal Ikan Keli'...Kak Ngah panggil pecal..Amie panggil pecak ya
BalasPadamOrang Jawa kampung kami panggil pecak. Bukan pecal. Pecal tu yang sayur-sayuran ditambah kuah kacang.
PadamYa Allah kak Amie, betul2 terliur lihat semua menu 🤤🤤🤤😄. Tadi saya pikir hanya terbayang sedapnya pecak pari. Ternyata ada pula gulai jengkol 😍😍😂. Makanan favorit saya semua nih 😄👍
BalasPadamGulai jengkol tu ...... saya teringat masakan Padang!
PadamOh...pecak namanya..saya selalu sebut pecel sebab taktau nama sebenar.Dok baca dalam majalah dulu dulu disebut "pecel"..tapi bila cikgu tulis pecak baru perasan dalam youtube masakan dari seberang memang disebut pecak.
BalasPadamItulah berlaku kekeliruan antara pecal dengan pecak. Sama seperti perkataan bibik. Maksud bibik bagi kami adalah panggilan hormat makna sama dengan emak / ibu saudara. Tapi sekarang panggilan bibik diberi maksud pembantu rumah / servant oleh orang kita.
Padamoo tempat cg amie panggil pecak. Tempat kami panggil masak kencur.
BalasPadamYa, dari zaman dulu disebut pecak.
PadamInilah antara lauk yang kita teringin nak makan tapi tak pandai nak buat, hihi.
BalasPadamBuat saja SK.
PadamRingkas dan mudah sebenarnya.
Tapi saya suka Bonda buat, sebab saya masak tak sedap hihihii.
SA plak panggil lawar...selalu guna sayur- sayuran, jarang guna ikan..nak cuba la buat guna ikan...SA x pernah guna cekur..nanti nak cuba la
BalasPadamKalau sayur, biasanya kami gunakan jantung pisang celur. Carik-carik dan tuang kuah yang sama.
Padam