Firdaus Melawat Kebun Sayur di Kundasang

4:28 PTG

Kami menempah Ilmie Farm Homestay untuk menginap selama satu malam. Setelah merehatkan diri dan solat, kami keluar ke pekan Kundasang untuk isi perut. Kemudian berjalan kaki melihat pemandangan sekitar Kundasang dan pulang semula ke homestay.

Pemandangan dari pintu homestay kami.
Kelihatan tanaman pelbagai jenis sayuran subur menghijau di kaki gunung.
Nun di sana, Gunung Kinabalu sekejap kelihatan, sekejap tersembunyi dilitup awan.

Setelah awan berlalu, beginilah suasananya, berlatar belakangkan Gunung Kinabalu dengan puncaknya yang gagah berdiri kukuh sebagai lambang kemegahan dan keindahan Negeri di Bawah Bayu.




Firdaus tidak sabar untuk jalan-jalan di sekitar homestay. Pemilik homestay memaklumkan kepada kami, tanaman sayuran di sekeliling tempat penginapan kami adalah miliknya. Kami dibenarkan melawat kebun sayurnya.


Fairuz tak sportinglah!
Dia tak mahu temankan Firdaus masuk kebun sayur.
Katanya, nak berehat. Penat!
Encik Suami pula sibuk dengan durian dan rambutannya!

Di belakang Firdaus itu, tanaman sawi  yang baru ditanam. Itu menurut kata pemilik homestay. Katanya, kalau hendak melihat tanaman sayur-sayuran yang lain, bolehlah turun ke bawah bukit sedikit.

Seronok sungguhlah Firdaus sebab dapat masuk kebun orang! Laju jew dia jalan turun bukit.

Jumpa pokok tomato.

Amie tak benarkan Firdaus masuk di lorong pokok tomato.
Takut bulu-bulu yang banyak di batang pokok tomato terkena badannya. Nanti gatal pulak!


Banyaknya bulu tomato!


   
Sekarang Firdaus berkenalan pula dengan pokok sawi.

Ada pokok bawang juga. Asyiklah dia bertanya, kenapa bawang yang dia tanam daunnya tak besar seperti daun bawang yang ada di sini.

Dia tanya lagi, kenapa daun bawang sudah besar panjang tapi tidak dicabut jual ke pasar!







Kami hanya jalan-jalan di sekitar homestay sahaja memandangkan hari telah menjelang petang. Matahari pun sudah tidak menyinarkan cahayanya lagi.


Firdaus masih bersemangat untuk meneroka kebun sayur!
Wokey!
Lima minit lagi dik!

Dia jumpa tanaman brokoli pula.

Jom kita cari brokoli di celah-celah daunnya!

Ini dia sayur brokoli!
Tiba-tiba teringat seorang kawan pernah tipu Amie. Katanya sayur kailan itu dari pokok brokoli. Daunnya nama kailan, buahnya nama brokoli. Kureng asyeeemmm betul kawan Amie tu.... ahaks! 

Memang tanah di sini subur dan sesuai untuk bertanam-tanaman. Suhu yang sejuk menambahkan lagi 'nyaman'nya tumbuhan membesar. Cantik jew bunga loceng yang Firdaus pegang tu. Di belakangnya itu ada pokok leek.

Pokok bawang leek tumbuk bersusun-susun.


Firdaus!
Mari kita pulang dik!
Dah senja ni.




Kami pulang ke homestay mengikut jalan yang sama sewaktu kami masuk kebun sayur.


Sekali lagi singgah di kebun tomato.

Beginilah rupa buah tomato yang banyak dipasarkan di Sabah.
Buahnya berbentuk lonjong.

Sedap ni kalau dapat dua tiga biji, boleh buat sambal ijo... ahaks!

Jom balik.
Sambung berehat.
Esok pagi akan bertolak pula ke Lahad Datu. 
Perjalanan sejauh 310 kilometer lagi perlu ditempuhi.
Kundasang yang terletak di kaki Gunung Kinabalu kelihatan semakin suram diselubungi senja.

Dari depan homestay, Gunung Kinabalu kembali berselimut awan!
Selamat malam!

Entri berkaitan perjalanan Lahad Datu - Tambunan - Keningau - Tenom - Kundasang:


2 comments

  1. Seronok ye Firdaus dapat explore kebun. Comel je dia bergambar. Banyak tanaman yang ada. Semuanya elok elok je nampak. Cantik betul belakang tu view Gunung Kinabalu.

    BalasPadam
  2. Saya tengok gambar pon rasa teruja...seronok tgk sayur-sayuran segar...subur

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe