Buah Bundu @ Belunu @ Binjai, Bambangan & Durian Merah

11:07 PG

Catatan perjalanan terakhir Lahad Datu - Tambunan - Keningau - Tenom - Kundasang - Lahad Datu. Dalam perjalanan dari Sabah Tea ke Telupid, kami singgah di gerai buah-buahan di tepi jalan.

Sempat beli buah bundu (sebutan dalam bahasa Dusun) atau belunu. Biasanya kita sebut binjai.Harganya RM8.00 sekilogram.

Bau buah bundu @ belunu ini memang sama dengan buah binjai. Pada mulanya Amie sangkakan rasanya lebih masam dari manis, tetapi rupanya lebih manis dari rasa masam pula! Pada mulanya nak buat sambal tetapi disebabkan rasanya yang sedap lemak manis, akhirnya Amie makan begitu saja! Apabila Amie tanya Pak Google, rupanya bundu @ belunu @ binjai di Sabah memang rasanya lebih manis berbanding binjai kita di Malaya.

Oleh kerana sudah beli buah bambangan di Tenom, jadi pandang sahaja buah bambangan di sini. Harga buah bambangan di gerai ini lebih murah berbanding harga buah bambangan di Kundasang.



 Encik Suami beli buah cempedak.

Buah durian dari pasar malam Keningau masih ada beberapa biji di dalam bonet kereta. Jadi, tidaklah kami menambah lagi.



Beli juga buah manggis.

Kemudian kami meneruskan perjalanan dan sekiranya ada gerai durian merah, kami akan singgah.

Kami singgah di sebuah gerai durian merah. Nampaknya durian merah baru sampai, dan banyak yang belum merekah. Untuk membeli durian merah, sebaiknya beli yang sudah merekah sebab isinya sudah matang atau masak seperti gambar di bawah.

Harga sekilogram durian merah ini RM30.00. Kami beli longgok yang harga Rm30 dan Rm45. Tak banyak pun isinya bila dibuat sambal. 

Ini gambar durian merah dari entri yang lepas.


Isi durian merah ini cantik.
Rasanya tidak manis seperti durian biasa, lemak-lemak gitu.
Tidak ada bau durian.
Biasanya dibuat sambal.

Entri berkaitan perjalanan Lahad Datu - Tambunan - Keningau - Tenom - Kundasang:

15 comments

  1. saya tak pernah rasa lagi durian isi merah tu, harap ada rezeki untuk rasa nanti hehe

    BalasPadam
  2. menariknya durian merah tu, teringin nak rasa...

    BalasPadam
  3. Sedapnya buah-buahan tempatan. Tak pernah lagi rasa durian merah tu. Nampak sedap

    BalasPadam
  4. Ye tmpt CH panggil binjai.. sedap buat sambal 😋

    BalasPadam
  5. binjai tu sini memang masam macam apa kak... tak boleh bawak bincang... durian merah tu tak rasa manis yek, pttla ada kawn dari sabah tak reti makan durian biasa sebab bau kuat... dia biasa makan durian merah katanya

    BalasPadam
  6. Syaz Rahim,
    durian merah ni hanya ada rasa lemak tanpa bau. Boleh dibuat sambal. Saya biasa masak dengan nasi goreng dan mee hoon goreng sebab nakwarnanya yang merah tu.

    BalasPadam
  7. Nohas,
    dulu orang panggil durian hutan, ada yang panggil durian nisa, dan durian hantu. Setakat ini hanya ada di Borneo khususnya Sabah, Sarawak dan Brunei dan juga di Kalimantan.

    BalasPadam
  8. Eina Md Ali,
    datanglah ke Borneo, kalau musim durian biasa tu, adalah durian merah berbuah.

    BalasPadam
  9. CH,
    ye betul buah binjai, cuma bezanya binjai Sabah lebih manis pula.

    BalasPadam
  10. Norhidana,
    kan... memang binjai Malaya agak masam, dan memang selalu jumpa yang masam pun. Itulah hairan, binjai Sabah manis pulak! Lain kali kalau jumpa nak beli lebih, nak makan gitu jew. Sedap!

    BalasPadam
  11. Warisan petani,
    musim buah di sini selepas penghujung musim buah di Malaya Wak. Sekarang sudah sampai ke penghujungnya.

    BalasPadam
  12. Cantik warna buah durian merah tu. Tak pernah makan buah Bundu @Belunu @Binjai, Bambangan & Durian Merah tu kak

    BalasPadam
  13. Azhafizah,
    Buah belunu tu memang saya tak berapa nak makan kalu jumpa di Malaya srbsb masam. Buat sambal jew. Belunu di Sabah ni manislah pulak!

    BalasPadam
  14. Wahhhh...
    Nak tengok buah binjai/ belunu tapi dah sampai sini....merata pula berjalannya ke sana....sini....macam lawatan ke Sabah pulak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe