Sotong Kering Masak Sambal Kacang

6:20 PTG

Hari ini dapat penuhi selera sendiri. Teringin makan nasi himpit cecah Sotong Kering Masak Sambal Kacang! Rendam sotong kering semalaman dengan air abu hingga kembang, jadi dapatlah diolah hari ini. Dulu banyak sotong kering jenis besar, kalau direndam mengembang sebesen! Sekarang sotong jenis itu seperti jarang sangat ada di LD, kecuali kalau pergi ke Pasar Tanjung di Tawau.  Di situ banyak pilihan. Mungkin yang kami beli ini jenis sotong torak, yang kurus panjang itu.

Nasi Himpit & Sotong Kering Masak Sambal Kacang.


Sotong Kering Masak Sambal Kacang ini Amie bubuh santan. Mungkin ada yang tak pernah dengar kuah kacang bubuh santan. Bagi kami, masakan begini perkara biasa. Misalnya masak kerang, atau masak ayam kuah kacang, kami pun bubuh santan. 


Hari ini Amie rajin sikit sangai kacang tanah. Biasanya Amie goreng saja sebab malas menunggu dan menjaga kacang tanah  atas dapur. Tak banyak pun Amie sangai. 250 gram saja. Nak tumbuk, tak rajin pula. Amie gunakan pengisar kering tapi tidaklah kisar halus semuanya.


Kalau ada kuah lodeh sudah tentulah lengkap sebagai hidangan hari raya! Apa tidaknya, nasi himpit dan sambal sotong sudah ada, tinggal lagi kuah lodeh!
Jom lihat resipi Sotong Kering Masak Sambal Kacang di bawah ini.

Bahan-bahan:
  • 3 ekor sotong kering  - rendam dengan air abu /air sotong semalaman - hasilnya anggaran 600 gram
  • 2 keping asam gelugur - boleh gantikan dengan asam jawa
  • 3/4 cawan parutan gula Melaka
  • 250 gram kacang tanah - sangai - tumbuk /  kisar kasar (tidak lumat)
  • 250 ml santan pekat
  • 3/4 cawan minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 15  tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • 7  biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 2 batang serai - ambil isinya yang putih
  • 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Cuci bersih sotong kering yang direndam semalaman. Bilas 3-4 kali dan kemudian rendam dengan air bersih selama 30 minit. Bilas lagi, dan kemudian toskan. Tujuan banyak kali bilas supaya kurangkan bau dan kesan air sotong / air abu. Didihkan air, dan celur sotong hingga lembut. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. 
  3. Kemudian masukkan gula Melaka dan asam gelugur.
  4. Seterusnya masukkan sotong dan kacang tanah.
  5. Kacau rata dan kemudian masukkan santan pekat.
  6. Perlahankan api dapur. Kacau selalu supaya tidak berkerak di bahagian bawahnya.
  7. Setelah terbit minyak, taburkan garam / bahan perasa secukupnya.
  8. Masak seketika sambil kacau sekali-sekala.
  9. Padamkan api dapur.

9 comments

  1. Alahai sedapnya!
    Pernah dulu2 masa mula belajar buat kuah kacang, kawan ajar resepi kuah kacang letak santan. Sedap, berlemak gitu...

    BalasPadam
  2. Wah.. Selalu kak amie penuhi selera orang, hari ni turn tuan punya little kitchen melayan selera

    BalasPadam
  3. Sedapnya sambal kacang tu. Jalansana sini nampak menu raya.. Macam nak masak jugak lah.. Hihihi

    BalasPadam
  4. selamat hari raya kak... kejap lg kami sampai nk mkn nasi impit dgn kuah kacang sotong kering hahahaha

    BalasPadam
  5. Baru tahu kena rendam dengan air abu. Maksunya rendam dengan soda bikarbonat + air ye? sedap tu sambal sotong kacang makan dengan nasi impit dan timun. Ala ala satay pulak, ala ala pecal pun ada :)

    BalasPadam
  6. jarang masak sambal sotong mcm ni. suka goreng tepung hehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe