Pages

Ahad, 21 Februari 2021

Sotong Kering Masak Sambal Kacang

Hari ini dapat penuhi selera sendiri. Teringin makan nasi himpit cecah Sotong Kering Masak Sambal Kacang! Rendam sotong kering semalaman dengan air abu hingga kembang, jadi dapatlah diolah hari ini. Dulu banyak sotong kering jenis besar, kalau direndam mengembang sebesen! Sekarang sotong jenis itu seperti jarang sangat ada di LD, kecuali kalau pergi ke Pasar Tanjung di Tawau.  Di situ banyak pilihan. Mungkin yang kami beli ini jenis sotong torak, yang kurus panjang itu.

Nasi Himpit & Sotong Kering Masak Sambal Kacang.


Sotong Kering Masak Sambal Kacang ini Amie bubuh santan. Mungkin ada yang tak pernah dengar kuah kacang bubuh santan. Bagi kami, masakan begini perkara biasa. Misalnya masak kerang, atau masak ayam kuah kacang, kami pun bubuh santan. 


Hari ini Amie rajin sikit sangai kacang tanah. Biasanya Amie goreng saja sebab malas menunggu dan menjaga kacang tanah  atas dapur. Tak banyak pun Amie sangai. 250 gram saja. Nak tumbuk, tak rajin pula. Amie gunakan pengisar kering tapi tidaklah kisar halus semuanya.


Kalau ada kuah lodeh sudah tentulah lengkap sebagai hidangan hari raya! Apa tidaknya, nasi himpit dan sambal sotong sudah ada, tinggal lagi kuah lodeh!
Jom lihat resipi Sotong Kering Masak Sambal Kacang di bawah ini.

Bahan-bahan:
  • 3 ekor sotong kering  - rendam dengan air abu /air sotong semalaman - hasilnya anggaran 600 gram
  • 2 keping asam gelugur - boleh gantikan dengan asam jawa
  • 3/4 cawan parutan gula Melaka
  • 250 gram kacang tanah - sangai - tumbuk /  kisar kasar (tidak lumat)
  • 250 ml santan pekat
  • 3/4 cawan minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 15  tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • 7  biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 2 batang serai - ambil isinya yang putih
  • 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Cuci bersih sotong kering yang direndam semalaman. Bilas 3-4 kali dan kemudian rendam dengan air bersih selama 30 minit. Bilas lagi, dan kemudian toskan. Tujuan banyak kali bilas supaya kurangkan bau dan kesan air sotong / air abu. Didihkan air, dan celur sotong hingga lembut. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. 
  3. Kemudian masukkan gula Melaka dan asam gelugur.
  4. Seterusnya masukkan sotong dan kacang tanah.
  5. Kacau rata dan kemudian masukkan santan pekat.
  6. Perlahankan api dapur. Kacau selalu supaya tidak berkerak di bahagian bawahnya.
  7. Setelah terbit minyak, taburkan garam / bahan perasa secukupnya.
  8. Masak seketika sambil kacau sekali-sekala.
  9. Padamkan api dapur.

9 ulasan:

  1. Alahai sedapnya!
    Pernah dulu2 masa mula belajar buat kuah kacang, kawan ajar resepi kuah kacang letak santan. Sedap, berlemak gitu...

    BalasPadam
  2. Wah.. Selalu kak amie penuhi selera orang, hari ni turn tuan punya little kitchen melayan selera

    BalasPadam
  3. Sedapnya sambal kacang tu. Jalansana sini nampak menu raya.. Macam nak masak jugak lah.. Hihihi

    BalasPadam
  4. selamat hari raya kak... kejap lg kami sampai nk mkn nasi impit dgn kuah kacang sotong kering hahahaha

    BalasPadam
  5. Baru tahu kena rendam dengan air abu. Maksunya rendam dengan soda bikarbonat + air ye? sedap tu sambal sotong kacang makan dengan nasi impit dan timun. Ala ala satay pulak, ala ala pecal pun ada :)

    BalasPadam
  6. jarang masak sambal sotong mcm ni. suka goreng tepung hehe

    BalasPadam