Pindang Ikan Rohu & Ikan Ligo Goreng

5:54 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Balik dari Bukit Tinggi, sempat masak hidangan tengah hari untuk Bonda. Encik Suami bantu bersihkan ikan dan buat sambal tempoyak serta sambal kicap. Abang Farid hendak makan ayam goreng. Encik Suami pula minta kita masak kicap sotong kembang.

Hidangan makan tengah hari kami.

Yang panjang ikan rohu, yang leper pendek ikan ligo.

Entah kenapa namanya ikan ligo. Tanya Pak Google, tak jumpa pula nama ikan ligo. Barangkali ikan ini dalam keluarga lampam. Beli seekor seberat 816 gram bergarha RM10.53 sen.

Hidangan makan tengah hari sudah siap.


Masak ringkas-ringkas saja. Main rebus dan goreng-goreng. Bonda pesan masak nasi lembik sikit. Siaplah:
  • Nasi Putih
  • Ikan Ligo Goreng
  • Ikan Rohu Masak Pindang
  • Sayur Taugeh Campur Tauhu dan Tempe Masak Lemak Putih
  • Peha Ayam Goreng Garam Kunyit
  • Sotong Kembang Masak Kicap
  • Sambal Tempoyak
  • Sambal Kicap


Sotong Kembang Masak Kicap


Peha Ayam Goreng Garam Kunyit

Sayur Taugeh Campur Tauhu dan Tempe Masak Lemak Putih

Sambal Tempoyak hasil air tangan Encik Suami.

Sambal Kicap hasil air tangan Encik Suami.

Sambal Belacan, hasil air tangan Wak Niah (baki hari sebelumnya).

Ikan Ligo Goreng. Encik Suami bantu bersihkan ikan tapi segala sirip dan ekor tidak dibuang!

Ikan Rohu Masak Pindang. Tengok Bonda berkali-kali hirup kuahnya. Nampak macam sedap sungguh!

Ulam-ulaman : Daun salad, timun dan tomato ceri.

12 comments

  1. Nampak sedap plak ikan rohu tu kak...ikan sungai kan tu...apa rasanya kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pada Kak Amie sedap SA. Macam rasa ikan jelawat sikit.

      Padam
  2. Oh...hari ni dapat kena ikan Ligo...Ikan rohu saya kenal tapi ikan Ligo belum..Terima kasih info

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau di LD hentam semua ikan rupa begitu dipanggil ikan salap. Rupanya ada jenisnya walaupun rupa hampir sama.

      Padam
  3. Pertama kali tahu nama ikan² tu tapi kalau tengok gambar jer, sy fikir itu ikan lampam. Nampak sedap sangat bila dah siap goreng, kak amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin satu keluarga lampam tapi lain cabangnya SK. Mulanya saya pun sangka ikan lampam juga.

      Padam
  4. Menyelerakan sungguh menu menu kak Amie ni. Dihidangkan dengan pinggan legend pulak tu. Vibes kampung sungguh, bertambah berselera makan macam ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nampak banyak pinggan bunga kankung di dapur, pakai sajalah kan Fizah. Masih elok dan cantik.

      Padam
  5. Nama-nama ikan tu baru pertama kali dengar. Banyak kenal nama ikan dari blog kak Amie. Hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun menambah juga ilmu tentang ikan air tawar bila balik kampung.

      Padam
  6. Mama saya pun kalo masak goreng ikan, sirip dan ekor tak dibuang kak Amie. Krn sedaaaap dimakan saat digoreng kering 😍😄. Macam kerupuk jadinya ☺️

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, betul sangat tu Fanny!
      Memang asyik betul krup krap krup krap kunyah sirip dan ekor ikan goreng garing!

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe