Singgah Menyendol dan Makan Ketupat Palas Rendang Tok Ketagih di R&R Tapah Selatan

7:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Lebih kurang pukul 1:30 petang, kami berhenti di R&R Tapah Selatan. Oleh kerana perut masih kenyang sewaktu sarapan di Bukit Mertajam, kami memilih hidangan ringan sahaja di sini. Memang The Best Cendol Tapah sungguh! Puas hati dapat hirup cendol yang lemak manis macam zaman dulu. Harganya pun berpatutan. Boleh singgah lagi di gerai Annur Hana Ent. di No 2, R&R Tapah Selatan, Tapah Perak.

Jom makan!

The Best Cendol Tapah:
Cendol Biasa - RM4.00
Cendol Kacang & Jagung - Rm6.00
Cendol Kacang - RM5.00
Cendol Jagung - RM5.00

Keropok Lekor - RM8.00

Agaknya mana satu makanan yang hendak Firdaus jamah?

Sudah tentulah Firdaus makan keropok lekor dahulu. Memang sedap sungguh!
Maklumlah masih panas.

Nasi Lemak - RM2.00

Ketupat Palas - 6 biji RM15.00
Serondeng Ayam - RM15.00

Rendang Tok Ketagih - 200 gram RM16.00.

Rendang Tok berharga RM8.00 untuk 100 gram. Dagingnya lembut, cukup rasa! Cecah ketupat palas dengan kuahnya saja pun dah cukup enak!

Alhamdulillah. Apabila perut tak berapa lapar, makan begini pun sudah cukup mengenyangkan.


Banyak berjalan, luas pemandangan.
Banyak berhenti di tempat makan, boleh rasa macam-macam masakan!

13 comments

  1. Sedap2 semuanya Amie. All my favourite!.
    Oh ye.. entri sy tadi tu typo tau.😅.
    Jawi dia مواجهة. Adoii terbelit lidah Jawa ni nak sebut perkataan Arab.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe... tak apa. Saya dapat ilmu baharu juga : Muajahah.

      Padam
  2. Betul tu.. banyak berjalan luas pemandangan. Macam macam input kita dapat. 😁 Sedapnya cendol tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Puas hati dapat menyedol di sini. Sedap. Mungkin santan segar.

      Padam
  3. Sedapnya makan ketupat palas dgn rendang, macam hari raya!

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. Memang sedap Mulan. Makan ketupat dengan kuah rendang pun dah cukup sedap.

      Padam
  5. cendol tu tak boleh tahan tenguk.....yum yum

    BalasPadam
  6. dah rasa macam hari raya plak ni...hehehe...panas- panas minum cendol memang sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang rasa begitu SA apabila dapat jamah ketupat daun palas dengan rendang tok.

      Padam
  7. Cendol rnr tapah selatan memang sedap. 1st time makan rasa nak lagi. Balik utara nanti try lagi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe