Bismillahirrahmanirrahim.
Balik dari Bukit Tinggi, sempat masak hidangan tengah hari untuk Bonda. Encik Suami bantu bersihkan ikan dan buat sambal tempoyak serta sambal kicap. Abang Farid hendak makan ayam goreng. Encik Suami pula minta kita masak kicap sotong kembang.
|
Hidangan makan tengah hari kami. |
|
Yang panjang ikan rohu, yang leper pendek ikan ligo. |
|
Entah kenapa namanya ikan ligo. Tanya Pak Google, tak jumpa pula nama ikan ligo. Barangkali ikan ini dalam keluarga lampam. Beli seekor seberat 816 gram bergarha RM10.53 sen. |
|
Hidangan makan tengah hari sudah siap. |
Masak ringkas-ringkas saja. Main rebus dan goreng-goreng. Bonda pesan masak nasi lembik sikit. Siaplah:
- Nasi Putih
- Ikan Ligo Goreng
- Ikan Rohu Masak Pindang
- Sayur Taugeh Campur Tauhu dan Tempe Masak Lemak Putih
- Peha Ayam Goreng Garam Kunyit
- Sotong Kembang Masak Kicap
- Sambal Tempoyak
- Sambal Kicap
|
Sotong Kembang Masak Kicap |
|
Peha Ayam Goreng Garam Kunyit |
|
Sayur Taugeh Campur Tauhu dan Tempe Masak Lemak Putih |
|
Sambal Tempoyak hasil air tangan Encik Suami. |
|
Sambal Kicap hasil air tangan Encik Suami. |
|
Sambal Belacan, hasil air tangan Wak Niah (baki hari sebelumnya). |
|
Ikan Ligo Goreng. Encik Suami bantu bersihkan ikan tapi segala sirip dan ekor tidak dibuang! |
|
Ikan Rohu Masak Pindang. Tengok Bonda berkali-kali hirup kuahnya. Nampak macam sedap sungguh! |
|
Ulam-ulaman : Daun salad, timun dan tomato ceri. |
Nampak sedap plak ikan rohu tu kak...ikan sungai kan tu...apa rasanya kak
BalasPadamPada Kak Amie sedap SA. Macam rasa ikan jelawat sikit.
PadamOh...hari ni dapat kena ikan Ligo...Ikan rohu saya kenal tapi ikan Ligo belum..Terima kasih info
BalasPadamKalau di LD hentam semua ikan rupa begitu dipanggil ikan salap. Rupanya ada jenisnya walaupun rupa hampir sama.
PadamPertama kali tahu nama ikan² tu tapi kalau tengok gambar jer, sy fikir itu ikan lampam. Nampak sedap sangat bila dah siap goreng, kak amie.
BalasPadamMungkin satu keluarga lampam tapi lain cabangnya SK. Mulanya saya pun sangka ikan lampam juga.
PadamMenyelerakan sungguh menu menu kak Amie ni. Dihidangkan dengan pinggan legend pulak tu. Vibes kampung sungguh, bertambah berselera makan macam ni.
BalasPadamNampak banyak pinggan bunga kankung di dapur, pakai sajalah kan Fizah. Masih elok dan cantik.
PadamNama-nama ikan tu baru pertama kali dengar. Banyak kenal nama ikan dari blog kak Amie. Hihi...
BalasPadamSaya pun menambah juga ilmu tentang ikan air tawar bila balik kampung.
PadamMama saya pun kalo masak goreng ikan, sirip dan ekor tak dibuang kak Amie. Krn sedaaaap dimakan saat digoreng kering 😍😄. Macam kerupuk jadinya ☺️
BalasPadamYa, betul sangat tu Fanny!
PadamMemang asyik betul krup krap krup krap kunyah sirip dan ekor ikan goreng garing!