Makan Tengah Hari dengan Kerang Rebus dan Ikan Jelawat Goreng

1:54 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Bonda sibuk meminta Wak Niah masak tengah hari. Wak Kanang datang dari Batang Berjuntai bersama anak-anaknya. Adik kita, Yah hantar daging masak hitam. 

Wak Niah sudah cuci kerang bersih-bersih. Katanya hendak dimasak rebus sahaja. Selain kerang rebus, ada ikan jelawat goreng juga. Wak Niah hendak masak ayam, tapi kami kata tak perlulah. Cukuplah dengan lauk-pauk yang ada. Memang teruja hendak makan kerang dan ikan jelawat goreng!

Kerang Rebus & Ikan Jelawat Goreng

Hidangan Tengah Hari :
Nasi Putih
Udang Sayur Campur
Kerang Rebus
Ikan Jelawat Goreng
Tempe Goreng Berempah
Pucuk Daun Betik Celur
Sambal Belacan
Sayur Bayam & Tempe Masak Lemak Putih

Daging Masak Hitam

Bismillahirrahmanirrahim.

Sayur Bayam & Tempe Masak Lemak Putih 

Tempe Goreng Berempah

Udang Sayur Campur

Pucuk Daun Betik Celur

Ikan Jelawat Goreng

Kerang Rebus

Pencuci Mulut : Aneka Kuih Talam

Tapai Pulut Bungkus Daun Getah

Anggur Shine Muscat

Buah-buahan dari Pasar Minggu Sungai Buluh.
Buah pisang dari kebun sendiri.

11 comments

  1. Memang boleh membocorkan periuk nasi ni, Kak Amie!!

    BalasPadam
  2. alhamdulillah menu menyelerakan lengkap semu ada

    BalasPadam
  3. Lauk kampung...tidak perlu banyak untuk membocorkan periuk.


    hihihi

    BalasPadam
  4. Ikan jelawat goreng dan kerang rebus tu sahaja sudah emmbuka selera.. bertambah nasi ini..

    BalasPadam
  5. ya Allah sedapnya semua menu makanan akak....kalau balik kampung memang macam2 jenis makanan yg kita nak makan, kira semua ni paling spesial sbb mak yg masakkan.

    BalasPadam
  6. Saya tak terlalu suka ikan. Tapi melihat daging ikan di atas nampak gemuk dan padat, terliur pula 😄😄🤤. Sedap makan dengan sambal ini 😍😄. Enak semua kliatannya kak. Tape pakai daun tuh dah jarang. Walopun di beberapa kota di Jawa Tengah masih banyak yg jual. Jakarta, wassalam aja lah mencarinya 😂

    BalasPadam
  7. Meriah hidangannya.. itu pun dah cukup menambah2 nasi

    BalasPadam
  8. Lauk pauk macam ni dah cukup menyelerakan dah kan kak Amie. Tak perlu lauk ayam dah. Kerang tu paling menggoda. Cicah sambal kicap memang mantap betul.

    BalasPadam
  9. meriahna sesekali kak amie dan keluarga balik kampung..dah pasti rindu nak makan macam- macam lauk pauk kan...sedap betul nampak kersng rebus tu

    BalasPadam
  10. Silap blog walking sini pukul 2.00 pagi.. habis lapar tgk gmbr2 makanan ni hahahaha :P

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe