High Speed Rail : Guangzhou - Guilin

10:31 PG

17 Disember 2018.
Sama seperti daftar masuk menaiki kapal terbang, begitulah situasi yang dialami ketika berada di stesen keretapi berkelajuan tinggi di Guangzhou. Seret beg, hulur passport dan tiket, dan membawa masuk beg ke dalam mesin pengimbas.
Tepat 8:00 pagi. Keretapi pun mula bergerak melalui rel berkelajuan tinggi dari Guangzhou ke Guilin.
Kalau perjalanan kenderaan biasa, tempoh masa yang diambil lebih kurang 8 jam, tetapi dengan menggunakan HSR : High Speed Rail ini, hanya memerlukan masa selama 2 jam sahaja.

 Sumber : Google

Daftar masuk.

Suasana di stesen keretapi, menunggu ketibaan HSR.

 Tempat duduk mengikut apa yang tertera di dalam tiket. Tiket akan diperiksa oleh petugas HSR. 

Tak terasa kelajuan HSR ini. Sesekali meliht di skrin, ada kalanya 205 km/jam dan paling tinggi yang Amie lihat 247 km/jam. Selebihnya tidak pasti, sebab beberapa minit kemudian suasana sunyi sepi. Tidurlah.... apa lagi!


 Sempat tangkap gambar di dalam HSR.

 Nampaknya Dayah pun dah tersengguk-sengguk!

 Kita posing dulu ye Salawati.

Oh.....ya! Beg besar yang kami bawa diletakkan di hadapan tempat duduk. Ruang yang disediakan memang cukup untuk sebuah beg besar.

Tak sempat ambil gambar pemandangan menerusi jendela HSR!
Layan mata saja, mungkin masih letih dan mengantuk sebab semalam tak cukup tidur.
Perasan juga, dalam pejam-pejam mata tu, HSR beberapa kali melalui terowong gelap.

Seorang pelayan HSR berulang-alik membawa makanan dan minuman sekiranya ada penumpang HSR yang ingin membeli. Suaranya lembut. Agaknya menyebut : Minuman panas. Kuih-kuih...heheheee!
Dan suara itu terbawa dalam mimpi, ketika dibuai HSR.

Sumber : WhatsApp Group

Sumber : Google

Guilin : Kami datang!
Suhu di Guilin lebih sejuk berbanding Shenzhen.

Kalau di Shenzhen, lebih banyak penunggang basikal tetapi di Guilin Amie dapati lebih banyak motosikal digunakan.

 Motosikal yang digunakan menggunakan tenaga elektrik, mesra alam! Tanpa bunyi dan asap.

 Suhu yang dingin, suasanaya juga kelam-kelam kabus pagi walaupun ketika itu jam menunjukkan angka 10:30 pagi. 



Nampaknya Guilin memang sejuk!
Motosikal pun berselimut...he he heeee!


Entri berkaitan travelogue ke China 4 Wilayah:


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe