Lahad Datu - Tawau - Kuala Lumpur - Shenzhen

9:42 PTG

15 Disember 2018
8:30 pagi.
Kam tiba dengan menggunakan perkhidmatan GRAB di depan pintu pagar. 
Maka bermulalah langkah pertama pertengahan Disember ini, dengan mengheret bagasi berisi pakaian dan kelengkapan diri, cukup untuk 7 hari perjalanan.
15 Disember 2018 - dari Lahad Datu ke Kuala Lumpur.
16 - 21 Disember 2018 - dari Kuala Lumpur ke China 4 Wilayah.
21 Disember 2018 - dari Kuala Lumpur - Tawau - Lahad Datu.

Terima kasih buat Encik Suami dan anak-anak yang sangat memahami minat ibunya yang satu ini. Tinggallah dulu buat beberapa hari sementara kami jalan-jalan melihat negara orang.

Isi dahulu perut yang kosong dengan semangkuk mee hoon sup di salah sebuah kafe di lapangan terbang.

Penerbangan yang dijangkan pada pukul 2:20 terpaksa ditunda sehingga pukul 3:35 petang.
Alhamdulillah, selamat mendarat di KLIA2 pada pukul 6:30 petang.
Selepas mengambil bagasi, kami menyeretnya menuju ke tempat makan di Quizzin by Rasa.

 Isi perut dengan bibimbap, dan sebotol jus tembikai.

Seperti biasa, membawa diri ke surau.
Tunaikan solat jamak takhir dan berehat seketika sementara menunggu pukul 3 pagi untuk berkumpul di balai pelepasan.

Pukul 2:30 pagi, bertemu dengan gang kaki jalan. Tak lain tak bukan Salawati dan Dayah dan bertambah seorang lagi ahli iaitu Kak Azizan. Mereka bertolak ke KLIA2 dengan menaiki bas dari Teluk Intan seawal pukul 9:30 malam.

Setelah selesai urusan daftar masuk dan pembahagian kumpulan, kami bergambar kenangan bersama semua peserta trip ke China 4 Wilayah 16-21 Disember 2018. Kesemuanya berjumlah 37 orang termasuk tour leader. Dan kemudian bergerak menuju ke pintu pelepasa. Penerbangan dijadualkan pada pukul 6:10 pagi. Kami mengambil wuduk terlebih dahulu, dan akan menunaikan solat Subuh di dalam kapal terbang.
Alhamdulillah.
Kapal terbang mula meninggalkan Lapangan Terbang Kuala Lumpur. 
Kami dihidangkan dengan Nasi Lemak Pak Nassier. Terima kasih  NUSATRAVEL sebab memasukkan sekali sarapan pagi di dalam pakej.

Alhamdulillah. Syukur kepada Allah.
Mungkin ketika itu matahari sudah memancar, jadi elok saja nasi lemak masuk ke dalam perut tanpa banyak ragam....hiks! 
Nampaknya masih banyak waktu sementara menanti untuk sampai ke Airport Shenzen. Jadi, setelah puas sembang dengan Kak Azizan yang duduk di sebelah kanan  dan Dayah di sebelah kiri (maknanya kita duduk tengah-tengah ler), masing-masing mula melayan mata. Bila terjaga, perjalanan masih jauh lagi. Jadi, tangan pun capai buku dan majalah  yang tersedia, belek-belek untuk hilangkan rasa bosan selama 4 jam berada di dalam penerbangan.
 Tangkaplah apa-apa gambar yang disukai  mata...hiks!

 Dan akhirnya, pesawat Air Asia AK126 pun mendarat dengan selamatnya di bumi Shenzhen.


Ketika ini suhu agak sejuk, sekitar 18' Celcius.
Selamat datang ke Shenzhen.

Entri berkaitan travelogue ke China 4 Wilayah:


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe