Guangyong Lido Hotel Guangzhou

9:00 PTG

Malam terakhir!
Kami bermalam di Guangyong Lido Hotel Guangzhou di 182 Beijing Rd, BeiJingLu, Yuexiu Qu, Guangzhou Shi, Guangdong Sheng, China, 510000.

Kami ditempatkan di tingkat 28.
Dan esok pagi akan bersarapan di tingkat 30.


Memang rasa seronok sangat percutian kami kali ini. Walaupun terasa agak meletihkan terutama di sebelah malam tetapi rasa sangat berpuas hati dengan semua aktiviti yang telah di atur.


Masuk ke bilik sekadar melepas lelah, membersihkan diri dan solat. Kemudian bersedia untuk kembara yang seterusnya. Memang begitulah rutinnya.

Minuman yang disediakan pun tidak sempat disentuh, tetapi memang teguk habis mineral water!



Sebelum melelapkan mata, sempat belek-belek beberapa muka surat isi kandungan Guangzhou Impression Travel Brochure.

Nampaknya, memang banyaklah tempat yang tak terjangkau oleh kaki untuk menjejakinya! Selama ini hanya mendengar tentang "China' dari kaca mata orang lain, tetapi kali ini setelah menjejakkan ke sebahagian kecil wilayah China, barulah terbuka sedikit mata.... ahhhaaaaaa Salawati, jangan lupa gosok-gosok mata ye!






Selamat pagi Ris, Ain, Yani & Siti.
Hari ini Khamis, 20 Disember 2018.
Hari terakhir kembara kita di sini.
Malam nanti kita akan terbang balik sarang....ngeeee!
Jom sarapan.


Seperti biasa, makan sebiji telur rebus dan jagung rebus (kukus), dan mencicipi beberapa jenis kuih yang diperbuat daripada tepung mulut serta rasanya pula manis-manis manja saja.

Selepas bersarapan, lebih kurang pukul 7:30 pagi, sempat ambil gambar pemandangan luar dari tingkap hotel.

Nampaknya suasana sekitar masih diselubungi kabus, walaupun sepatutnya matahari sudah memancarkan sinarnya. Mungkinkah mendung atau mungkin suhu masih dingin?

Pagi itu, kami seret beg besar, dan terus menaiki bas menuju ke kedai jade.





Jom, teruskan perjalanan.

Entri berkaitan travelogue ke China 4 Wilayah:


1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe