Kenali Makanan Tradisi di Kaki Silver Cave, Yangshuo.

8:41 PTG

Rasa teruja untuk melihat secara lebih dekat makanan jalanan di kaki Gua Perak (Silver Cave) sewaktu lawatan kami pada pagi 19 Disember 2018 lepas. Kebetulan kami tiba pada waktu pagi, dan pada kesempatan ini sekurang-kurangnya dapat melihat apakah jenis makanan tradisi yang dijaja oleh peniaga di sini.
Nampaknya bukan sahaja hidangan makan tengahari dan malam kami penuh dengan sayur yang berkhasiat, malahan ketika melihat jajaran makanan yang tersusun di sepanjang kaki lima jalan ke Silver Cave ini, di hati terdetik mengatakan : Amalan pemakanan sihat! Lihat sahajalah jagung kukus di bawah ini. Boleh dikatakan hampir di setiap gerai tersedia jagung kukus yang masih berasap!

Pelbagai jenis jagung kukus ada di sini.


Nampaknya jagung kukus di atas ini masih panas berwap!



Nampak segar!


Nampaknya bukan jagung sahaja yang dikukus, ubi keledek pun dimasak dengan cara yang sama!


Tentu manis rasa isi keledek ini.

Oh! Keladi pun dikukus juga!
Saiznya besar sekali!
Makan sebiji di pagi hari tentu kenyang sampai tengahari!



Agaknya sebiji keladi kukus, cukup untuk dua atau  tiga orang makan!


Buah berangan pun ada!
Biasanya buah berangan digoreng dalam pasir panas.
Di sini, buah berangan dikukus!



 Ohoooo.... kulit buah berangan sudah merekah!
Berasap-asap lagi tuh!

Ini pula... kuih angkoo?

Nampaknya deretan makanan yang dijual di sini kebanyakannya dimasak cara kukus.
Bijak betul masyarakat di sini kerana dalam penyediaan makanan, mereka memilih kaedah kukus, untuk mengekalkan khasiat dalam makanan yang dimasak.


Wah!
Telur pindang pun ada!
Masyarakat Cina memang terkenal dengan telur pindang mereka! 


Memang menarik sungguh makanan tradisional di sini.


Tauhu?

Ada pula tauhu warna hitam ye.



 Dapur tradisional yang digunakan oleh setiap peniaga di sini.


Kacang tanah kukus pun ada dijual di sini.



Chinese pan cake.






Selain makanan yang siap dimasak, ada juga makanan lain seperti pisang kaki kering, limau, keladi, pisang dan sebagainya.











Inilah peralatan untuk memasak makanan jualan para peniaga di sini. Moga perkongsian ini menambah ilmu pengetahuan kita bersama.

Mari renung-renung seketika: 
Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan, maka berjalanlah merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan kepada Allah jualah (kamu) dibangkitkan hidup semula.
Surah al-Mulk Ayat 15


Entri berkaitan travelogue ke China 4 Wilayah:

Shopping Kain di Hai Yin Textile


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe