Terokai Keajaiban Silver Cave

11:01 PTG

Peribahasa Cina mengatakan:
There is a Chinese proverb: "Anyone who has been to Silver Cave will never be short of money"
(Sesiapa yang telah ke Silver Cave, tak akan kekurangan wang!)


Pastikan anda mempunyai tenaga yang mencukupi untuk meneroka Silver Cave. Dari mulut gua, kita akan meneruskan pendakian, sekejap naik, sekejap turun, sekejap ada tangga dan sekejap tidak sejauh 2,187 meter melalui 12 puncak bukit dan 16 tingkat pelbagai aras.
Dalam perjalanan yang agak panjang dalam tempoh satu jam ini, anda akan berpeluang melihat 3 kawasan yang terkenal iaitu Snow Mountain with Waterfall, Music Stone Screen dan Jade Pool Wonderland.
Jom...
Tak sabar rasanya untuk melihat sendiri pelbagai jenis stalaktit  yang dikatakan berwarna jernih dan berkilau seperti perak di dalam gua tersebut.

 Bahagian tepi pintu masuk menuju ke Silver Cave.

Pemandangan sebelum tiba di mulut gua.

Kami merupakan pengunjung terawal. Nampaknya gerai-gerai jualan belum lagi rancak memulakan perniagaan.




 Perlu mendaki tangga untuk ke pintu gua.


 Para pendaki bidan terjun!





 Peluk pokok buluh sebelum memulakan ekspedisi meneroka gua perak.



Kami dibekalkan dengan sebuah earphone setiap seorang dan juga radio yang befungsi sebagai 'tour guide' kami ketika berada di dalam gua. 

 Seterusnya biarlah gambar yang berbicara.













Boleh tahan juga letihnya naik-turun tangga dalam gua ini. Suhu yang pada mulanya sejuk ketika masuk bertukar menjadi hangat sehingga badan berpeluh-peluh!























Tak boleh berhenti terlalu lama di satu-satu tempat, takut nanti terus ingin berehat sedangkan perjalanan masih panjang. Jalan saja perlahan-lahan.
















 Bergambar kenangan berlatar belakangkan Music Stone Screen.


 Dalam gua pun ada papan iklan.

 Batu jade pun dijual di sini.

 Sangkaan kami sudah menghampiri pintu keluar!
Rupanya masih perlu mendaki lagi.







Kipas di pasang sepanjang jalan menghampiri pintu keluar. Bolehlah berhenti beberapa saat untuk mengeringkan peluh!



 Oh!
Mungkin sudah menghampiri pintu keluar sebenar!








 Belum lagi!
Kena panjat lagi!

 Tunggu!
Nak tangkap gambar di bawah ni kejap!

 Wokey!
Dah sampai pun.
Bolehlah hirup udara segar!




Tapi, kena turun tangga pula. 
Wokey!
Jalan terus.





 Kita kembalikan peralatan earphone di sini.





 Jom singgah gerai penjual topi kait ini.
Mari kita beli sebagai kenang-kenangan datang ke sini. Tak mahal, harganya hanya 15 yuen sahaja.









Mari kita gayakan topi Silver Cave!




 Lepas ni ke mana pula?

Ikutlah ke mana bas bawa kami.

Entri berkaitan travelogue ke China 4 Wilayah:

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe