Sokko' Lissu

8:05 PTG

Pagi tadi Encik Suami menghadiri majlis sambutan Maulidur Rasul atas jemputan rakan sekerjanya. Sekembalinya dari majlis tersebut, Encik Suami bawa sekali seorang mekanik untuk membaiki break kereta Amie. Ketika itu Amie sedang sibuk memasak hidangan tengahari di dapur. Tiba-tiba Encik Suami yang beberapa kali keluar masuk rumah dan melalui pintu dapur berkata : Eh! Lupa pula. Ada pulut dalam kereta.
Dia pun tergesa-gesa membuka kereta dan menghulurkan bungkusan kepada Amie. Amie pun ambil bungkusan tersebut dan letak di sebelah oven. 
Ketika Encik Suami bersama mekanik sedang menikmati hidangan tengahari di meja luar rumah, Amie yang sedang mengemas dapur terpandang bungkusan yang Encik Suami berikan.
Amie sangka, sebungkus pulut dalam bungkusan biasa, tetapi kali ini nampak agak menarik pula bungkusannya. Amie kongsikan di FB, dan setakat ini ramai yang teruja melihatnya dan ingin mengetahui bagaimana cara bungkusan tersebut dibuat. Rata-rata memuji kecantikkan dan kekemasannya. Dan tidak kurang pula yang mengongsikan gambar tersebut seperti di bawah ini.
Inilah bungkusan pulut tersebut.
Sebaik sahaja mengeluarkannya dari plastik bungkusan, Amie tidak terus membukanya kerana tertarik melihat cara pembungkusannya yang unik itu! Gambar di atas diambil melalui pandangan sisi.

Lihatlah betapa kemasnya apabila diambil gambar dari bahagian atas. Di dalam hati tidak henti-henti memuji tangan yang membuatnya. Sewaktu Amie ingin membukanya, tiba-tiba teringat pula untuk melihat bahagian bawah bungkusan tersebut,.


 Oh! Sangat cantik di bahagian bawahnya!

Dan bungkusan tersebut dapat berdiri dengan sedirinya di atas tulang daun pisang. Pada fikiran Amie, bungkusan ini diperbuat daripada sepelepah pisang, dengan menggunakan kedua-dua belah kiridan kanan daun pisang!

Kreatif sungguh!
Ini merupakan salah satu di antara pelbagai jenis makanan tradisi masyarakat Bugis yang dijadikan oleh-oleh atau dibawa pulang oleh tetamu. Menurut salah seorang rakan FB, Inilah Sokko' Lissu. Sokko' bermaksud beras pulut. Lissu pula bermaksud pulang.
Menurut Misa, salah seorang rakan sekerja yang turut menulis komen di FB, bungkusan ini ada yang mempunyai 5, 6 dan 9 ruas. Dan sudah tentunya agak memeranjatkan bungkusan secantik ini diletakkan di bawah pokok pisang khas, tempat cucuk bunga telur! Oh! Bila difikirkan semula, memang masuk akal, sebab ia sesuatu yang sungguh kreatif!

Antara komen rakan-rakan FB yang berketurunan Bugis:
1. Sokko' ini akan dibahagi-bahagikan kepada para tetamu sewaktu berpindah ke rumah baru.
2. Sokko' ini juga dibahagi-bahagikan di masjid ketika diadakan majlis Maulidur Rasul.
3. Selain itu, sokko' yang dibungkus begini juga dibahagi-bahagikan kepada tetamu yang menghadiri majlis aqiqah atau cerak.

Inilah isi yang terkandung di dalam bungkusan yang cantik itu. Pulut dan sebiji telur rebus. Sebelum ini Amie pernah makan sokko' di kampung (adik ipar suku Bugis yang menyediakannya, tetapi agak berbeza kerana nasi pulut yang ditanaj bersama santan, ditambah dengan bawang goreng dan juga hati serta mempedal ayam.
Meriahnya dunia masakan!
Cantiknya seni tradisi orang dulu-dulu.
Dan menurut rakan-rakan FB lagi, bungkusan secantik dan sekemas ini sangat jarang ditemui pada pada hari ini.
Terima kasih buat rakan-rakan FB yang sudi berkongsi info tentang Sokko' Lissu ini.

2 comments


  1. Memang cantik dan kemas lipatannya..kalau saya bkn satakat 2,3 pelepah pisang,2,3 pokpk pisang pun belum tentu berhasil lagi

    BalasPadam
  2. Memang kena guna berpelepah2 pisang untuk menghasilkan banyak bungkusan, kan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe