Makan Tengah Hari di Restoran Halal & Solat Jamak Taqdim

1:00 PTG

Selepas naik gunung tentulah banyak tenaga dihabiskan. Jadi, perut pun terasa lapar bukan kepalang. Tiba di sebuah restoran, kami disajikan dengan lauk pauk yang masih panas. Selesai makan, terus sambung jalan kaki ke masjid. Lupa nak tangkap nama restoran, dan lupa nak tanya nama masjid. Jadi, tajuk entri kali ini: Makan Tengahari di Restoran Halal & Solat Jamak Taqdim.

Lauk-pauk yang dihidang panas satu-persatu.

 Ayam masak dengan cendawan telinga kera dan daun leek.

 Sup seaweed dengan telur.

 Tak tahu apa nama sayur ini.

 Sayur terung.

 Saderi dengan daging.

 Kacang manis dengan daging.

 Tak sempat ambil gambar, lauk-pauk segera beralih tangan.

Sampai giliran kita, nasi pulak habis. Tak apa. Boleh ratah lauk-pauk sementara nasi tambah sampai.

 Seronok tengok jiran sebelah riang gembira menikmati hidangan tengahari.

 Datang lagi sejenis lauk, sayur hijau.

 Kemudian kami solat jamak di sebuah masjid berhampiran.

Masjid ini agak usang, dan ketika melangkah ke dalam terdapat lubang-lubang dan papan pecah. Sebahagiannya ditutup dengan karpet.




 Ini sahajalah rujukan untuk mengetahui nama masjid tersebut. 


Sayur-sayuran ditanam di sekitar masjid.

 Gerbang masjid.



Sempat bergambar dengan salah seorang wanita Muslim dan anak lelakinya di pintu gerbang masjid sebelum kami melangkah keluar.




Ketika bas mula bergerak, Peter memberitahu di sebelah kanan kami ialah tanaman sayuran milik restoran tempat kami makan tengahari. Sayur-sayuran segar dari ladang tanpa baja kimia, manakala ayamnya pula adalah ayam peliharaan sendiri.
Huurrrmmm... ada 5 jenis hidangan sayur semuanya!
Memang amalan gaya hidup sihat!

 Ke mana pula selepas ini?





 Ikut sajalah labu....!
Perut tu sudah penuh berisi.
Eloklah kita bakar kalori dengan berjalan kaki!

 Nampaknya Guilin yang sejuk, redup dan suram sudah kembali bercahaya!

 Sinar matahari ada di mana-mana.
Buah limau pun ada di mana-mana!


Entri berkaitan travelogue ke China 4 Wilayah:

2 comments

  1. Asalam Puan..Subahanallah..hebatnya percutian. Memang bezakan budaya tiap negara ni..ada ja yang lebih tarikan menarik sekali

    BalasPadam
  2. Etuza,
    waalaikumussalam,
    Alhamdulillah, izin dari-Nya dapat menambah pengalaman di negara orang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe