Selamat Pagi Guangzhou & Jade Centre

11:36 PTG

Belum sampai masanya untuk ucapkan selamat tinggal...ahaks!

Jom kita cuci-cuci mata melihat pemandangan di sekitar Guangzhou.

Menyaksikan pelbagai bentuk bangunan pencakar langit!



 Bas yang berwarna-warni.


 Sungai yang berair jernih, dan juga pengguna jalan raya yang menunggang basikal.

 Nampak santai saja kan?

Pagi yang kelam itu, kerana matahari tidak muncul bersinar terang, bas yang membawa kami berhenti di suatu tempat yang memang para pelancong tahu, iaitu kedai jade.

Compulsary shop yang kami kunjungi selain Chinese Herb Shop, Bamboo Charcoal, dan Latex ialah kedai jade! Kedai silk / sutera tidak dikunjungi kerana menurut Peter kilang sutera sudah ditutup.

Mungkin ramai yang telah membaca dan mengikuti pengalaman rakan-rakan yang 'digoreng' ketika berada di kedai jed. Benarlah pengalaman yang dikongsi oleh rakan-rakan dan juga hasil tulisan blogger. Cuma Amie malas nak tulis pengalaman sendiri, sebab memang sama! Bahan gorengan dan hasil gorengannya tidak bersalahan lagi. 
Apa pun sekurang-kurangnya kami dapat ilmu pengetahuan mengenai jenis-jenis batu dan kualitinya.

 Kami menerima sebiji batu (di atas) setiap seorang.





Cincin Amie menjadi sasaran ketika diuji dengan mesin pengimbas..eh betulke? Macam nak masukkan bagasi dalam kargo saja bunyi bila disebut mesin pengimbas...hiks! Katanya, batu warna hijau pada cincin Amie itu tulen daripada batu jed, permata yang mengikatnya serta emas yang digunakan juga emas tulen.








Rimas juga berpusing-pusing, nak lepaskan diri dari gorengan tidak pula boleh keluar dari bilik tersebut! Mana lagi seorang kawan kami? Kak Azizan tiada dalam gambar pulak! 


Terima kasih kepada 'para penyelamat' yang telah berurus niaga di situ. Maka tidaklah kami perlu berada lebih lama di tempat tersebut sebagaimana halnya hampir 3 jam berada di Celestial Latex.

 Nampaknya ramai lagi para pelancong sedang menanti giliran untuk masuk.

Ketika berada di dalam bas, tiba-tiba teringat sebuah lagi sampul ang pau yang belum dibuka. Maknanya, setiap seorang daripada kami menerima 2 bentuk loket.

Inilah loket tersebut.

Tiba-tiba teringat Kak Azizan.
Mana Kak Azizan?

Tudiaaaa... Kak Azizan dengan cincinnya. 
Buat Kak Azizan : Terima kasih selamatkan kami...ahaks!

 Sayang Kak Azizan...mmmuahaa..mmuahahhh!

Bila dikenang semula cerita goreng-menggoreng ni, memang kami tak henti-henti ketawa sehinggalah sampai di restoran untuk makan tengahari.

Nampaknya inilah kenangan terindah sepanjang kita bersama ye Kak Azizan. 
Bila terpandang cincin di jari, kenanglah kami.
Seumur hidup ini, hanya sekali inilah menyaksikan harga paling rendah dari hampir 2000 yuen, menjadi 200 yuen untuk sebentuk cincin!
Apa pun, sebenarnya yang mahal itu ialah harga kenangan itu sendiri!
Huurrrmmm... tak dapat dilupakan, ketawa sehingga keluar air mata!


Entri berkaitan travelogue ke China 4 Wilayah:

Shopping Kain di Hai Yin Textile

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe