Makan Malam di Abdullah Muslim Restaurant - Guangzhou

12:30 PG

Orang kata kalau menjejak kaki ke Guangzhou, tidak sah kalau tak makan di Abdullah Muslim Restaurat! Kami menamatka perjalanan pada hari pertama dengan menikmati hidangan malam di sini sebelum daftar masuk ke hotel untuk melepaskan lelah. Maklumlah, di pertengahan jalan menuju ke sini bas tiba-tiba rosak dan tersadai di tepi jalan. Alhamdulillah, datang bas lain yang membawa rombongan kami sehingga selamat sampai dari Shenzhen ke Guangzhou.

Apa agaknya hidangan makan malam kami di sini?

 Ada telur dadar.
Ada ikan masak sos.
Dan sayur-sayuran hijau.
Nasinya sangat sedap, seperti nasi sushi. Lembut melekit. Sama juga dengan nasi yang dihidangkan di Muslim Hotel tengahari tadi.
Bismillah.

Jom berkenalan dengan menu-menu yang dihidangkan di sini. Ini masakan dada ayam, digoreng dengan kacang. Sedap meratah kacang tu...rangup!

Tak tahu apa nama ikan ini. Isinya lembut tapi bertulang. Seperti ikan yang dihidangkan di Hotel Muslim, juga bertulang. Kena hati-hati sewaktu memakannya. Tidak pasti pula, adakah ikan sungai atau ikan laut. Bagaimanapun ada rasa-rasa ikan patin, dan juga bau ikan talapia.

Boleh cuba masakan sos ini di dapaur sendiri...hiks! Ada cendawan telinga tikus tu.

Ini pula masakan tauhu, tapi tak tahu apa nama masakannya. Rasanya agak berempah, dengan aroma jintan putih yang agak kuat.

Pada mulanya kami sangka ia sayur kacang panjang, tapi bukan! Mungkin sejenis batang bawang, lembut dan tentulah sedap sebab dihidang panas. Ditumis bersama capsicum dan daging.

 Sayur sawi yang lembut ini dihidang panas, dan rasanya manis segar.

Selain sayur di atas, kubis bunga tidak ketinggalan menjadi menu tambahan. Juga ditumis bersama capsicum dan daging.

Dan ini, barulah betul kacang panjang. Dimasak bersama terung dan ada rasa taucu. Nampaknya malam itu, hidangan malam kami sungguh berkhasiat dan menyihatkan kerana dipenuhi dengan pelbagai sayuran. Ada 4 jenis sayur, sejenis masakan ikan, tauhu, telur dadar, dan dada ayam dimasak bersama kacang.

Alhamdulillah.
Kami akhiri dengan menikmati Chinese Tea panas.
Dan, nampaknya masing-masing sibuk membuka HP, maklumlah di restoran ini terdapat perkhidmatan WIFI percuma.


Wanita berpakaian merah dan bertudung putih yang membelakangkan kamera ialah ialah salah seorang pekerja restoran ini.

 Selesai makan malam
Alhamdulillah.

 Ke mana lagi selepas ini?

 Mari naik bas.
Kita daftar hotel pula.


Entri berkaitan travelogue ke China 4 Wilayah:

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe