Ayam Masak Kicap Permintaan Firdaus

7:33 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Tengah hari tadi sewaktu hantar Firdaus ke sekolah agama, budak kecil itu sempat berpesan: Petang nanti Mommy masak ayam kicap ya. Jangan lupa masukkan kentang. Kuahnya jangan cair.

Macam orang tua-tua saja pesanannya!
Tak boleh masak kering sangat, sebab dia akan cari kuahnya juga.
Pukul 5:40 petang, siaplah hidangan makan malam kami. 5:50 petang, Firdaus dan Encik Suami sampai ke rumah dan kami makan bersama.
Oleh sebab dapat lauk kegemarannya, menambahkan nasi dua kali dalam pinggan budak kecil ini.

Ayam Masak Kicap


Klik : Ayam Masak Kicap

Ayam Masak Kicap permintaan Firdaus ini Amie masak campak-campak saja. 
Biasanya kalau masak kicap, Amie akan ikut resipi Bonda. Masakan orang lama ini ada kelainannya. Tidak perlu gunakan bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuah dan tidak ditambah dengan pelbagai sos lain seperti sos tiram. Lebihkan lada hitam, dan keringkan sedikit kuahnya seperti dalam gambar di atas. Amie kongsikan resipi Ayam Masak Kicap Bonda kita di bawah ini:

Bahan-bahan:
  • 1 kg ayam - potong menjadi 10 bahagian - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - ketepikan
  • 4 biji kentang - kupas kulit dan potong wedges
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • 1 biji cili merah - belah dua dan buang biji
  • 1 biji cili hijau - belah dua dan buang biji
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu kecil lada putih - gunakan lada hitam pun boleh
  • rempah 4 sekawan - 3 cm kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga dan 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 cawan air
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 3 cm halia
Cara:
  1. Goreng ayam yang diperap sehingga masak. Toskan.
  2. Goreng kentang sehingga masak - kuning keemasan. Toskan.
  3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas goreng ayam dan kentang tadi di dalam kuali.
  4. Tumis bahan tumbuk / kisar hingga wangi dan kemudian masukkan rempah 4 sekawan.
  5. Masukkan ayam goreng dan gaul rata. Tuangkan kicap manis dan kicap pekat, lada putih/ hitam serta air dan biarkan kuahnya mendidih.
  6. Untuk menyempurnakan rasa, tambah dengan garam / gula / perasa pilihan.
  7. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, cili merah dan cili hijau. Gaul rata beberapa kali dan padamkan api dapur.
Hidangan Tengah Hari / Malam

Betik

Bunga Betik (Kembang Kates) & Pucuk Masak Tumis Pedas

Encik Suami suka sayur yang pahit. Kelmarin sudah masak sayur peria. Hari ini masak bunga dan pucuk betik pula. Amie bias sebut bunga betik. Perkataan kembang kates itu sebenarnya ikut sebutan Melayu Cocos, keluarga sebelah Encik Suami.

Ikan Bolu Goreng

Kalau ada ikan bolu @ bangos @ bandeng, Amie suka masak kuning atau masak singgang tetapi Encik Suami lebih suka digoreng atau dipanggang. Amie gorengkan sahajalah.

Lada Mak Inang (siap tuang dari botol) tambah limau kasturi.

Nasi

Bismillah.



19 comments

  1. Mintak2 pulak Daus ni... Meh uncle ajar dia masak.... (macam la uncle pandai masak)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maklumlah .... Dia sorang jew yang nak dilayan.

      Padam
  2. Arwah nenek panggil masak semur.
    Saya pun suka style masak gini... terasa rempahnya.

    BalasPadam
  3. Kelakar pulak, dapat bayangkan cara Daus memesan pd mommy.

    BalasPadam
  4. seminggu ni PZ 2 kali buat masak kicap, ayam ngan telur mata

    BalasPadam
  5. Ayam masak kicap mmg wajib seminggu at least sekali sbb kalau masak mmg cepat habis dan licin jer anak2 makan.. :D

    BalasPadam
  6. ayam masak kicap ni mmg best kalau ada kentang byk2

    BalasPadam
  7. Kecap manis dan kecap pekat itu bedanya apa ya kak? Kalo pake rempah sekawan ini mirip resep mama saya juga berarti . Kalo yg ala Jawa, ga ada rempah2 😄. Memang lebih simple

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kicap manis ada rasa manis. Kicap pekat kurang rasa, hanya untuk warna lebih gelap. Kena tambah perasa waktu masak. Masakan orang kampung kami ada rempah lima sekawan.

      Padam
  8. Kecap manis dan kecap pekat itu bedanya apa ya kak? Kalo pake rempah sekawan ini mirip resep mama saya juga berarti . Kalo yg ala Jawa, ga ada rempah2 😄. Memang lebih simple

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe