Babusar Pass (Babusar Top) : Antara Dingin Salji & Panasnya Goreng-Gorengan

2:54 PTG

Bismillahirrahamnairrahim.
Sekarang sudah pukul 2:24 petang. Van berhenti di Babusar Pass (Babusar Top) yang merupakan titil tertinggi di Lembah Kaghan. Lembah Babusar atau Wilayah Babusar ialah laluan gunung di Pakistan di utara Lembah Kaghan yang menghubungkannya melalui Thak Nala dengan Chilas di Lebuhraya Karakoram.

Laluan Babusar menghubungkan Khyber Pakhtunkhwa dengan Gilgit-Baltistan dan merupakan salah satu laluan yang lebih berbahaya di Pakistan. Setiap tahun, sejumlah mangsa kemalangan jalan raya dilaporkan dari kawasan pergunungan ini. Sebab yang paling biasa berlakunya kemalangan ialah kegagalan brek kenderaan di landskap curam ini kerana kurang pengalaman memandu. Babusar Top pada asalnya dikenali sebagai Babur Top, berasal dari fakta bahawa Maharaja Mughal Babur melalui kawasan ini pada awal abad ke-16. Walau bagaimanapun, pada masa kini, ia biasanya dirujuk sebagai Babusar Top sahaja.

Suhu dingin berlatarbelakangkan Babusar Valley.

Rakaman video di Babusar Top


Kami berjalan ke arah kawasan lapang di bahagian atas untuk mengambil gambar berlatarbelakangkan Lembah Babusar, tetapi ketika angin bertiup kencang rasa sesak nafas pula. Bukan tiupan angin biasa tetapi tersangat sejuk dan menurunkan rintik-rintik salji! Kami cepat-cepat turun ke bawah kerana tidak tahan kedinginan ditambah pula dengan debu yang berterbangan di sekitar!

Kami dapat rasakan kekurangan oksigen di sini!
Ada yang sudah rasa loya, hendak muntah.
Cepat...cepat turun ke bawah. 
Batalkanlah hasrat untuk bergambar.
Bukan sahaja disebabkan sejuk tetapi tiupan angin mampu mengalihkan tubuh kami ke arah lain dan terpaksa mencari sesuatu sebagai tempat berpaut!



Sejuk...bbrrrrrrr!



Patutlah pemandangan di sana sini robak-rabik! Rupanya bahana angin kencang yang melanda dari semasa ke semasa!


Ketika ini langit gelap, dan awan mendung!




Walaupun ada tandas di sini, tetapi tour guide tidak galakkan kami memasukinya kerana tahap kebersihannya kurang memuaskan. Begitulah mereka menjaga kemaslahatan kami sepanjang perjalanan. Katanya, nanti akan jumpa tandas yang bersih.



Penjaja makanan di tepi jalan siap dengan kerudung kepala!


Teringin hendak tahu apa yang dijaja oleh peniaga jalanan ini.
Tapi sampai sekarang tak tahu.... ahaks!

Singgah di salah sebuah gerai goreng-gorengan.


Walaupun hampir pukul tiga petang tetapi kami belum lagi makan tengah hari. Lapar sangat rasanya. Ketika ini sudah tentulah di tempat kita sudah pukul enam petang! Apabila sejuk-sejuk begini, perut pula berasa keroncong maka apa patut kita buat?


Jom singgah sini.
Tengok apa yang ada.
Gorengan bulat-bulat di bawah ini bukannya cempedak goreng tapi telur goreng disalut tepung. Telur rebuslah itu, celup tepung gitu. Tapi tak tahulah apa namanya dalam bahasa Urdu.



Kami beli goreng-gorengan ini. Yang ada warna hijau itu ialah cili hijau goreng. Pedas juga rasanya!


Yang ini tak tahu apa namanya. yang di bawah ini kentang goreng.


Ketika salji semakin membasahi bumi, kami sudah berada di dalam van. Sambil mata mencari-cari titis salji yang terus menghilang, tangan terus menyuap gorengan masuk ke mulut.


Tak dapatlah kongsi gambar salji turun sebab rupa dia macam titis hujan yang sangat halus, warna kristal putih dan terus hilang apabila terkena pakaian kami atau jatuh ke tanah

Titisan Salji
Sumber - Google


Pinjam video Liza menadah salji!


Menadah titisan salji di Babusar Top!

9 comments

  1. Kuat betul lah angin kalau macam tu ya Kak Amie. kalau sejuk memang sedap mengunyah dan cepat lapar.

    Cantiknya view di Babusar Valley.

    BalasPadam
  2. Fuh.. Cili salut tepung pun ada..

    BalasPadam
  3. Wah…syoknya merasa titisan salji.

    Cili pun dibuat gorengan ya…kuat makan pedas jugak orang di sana.

    BalasPadam
  4. Oh, telur rebus salut tepung pun ada ya? Boleh rekomen siapa nak datang sini bawa siap² sambal kicap, hihi.

    BalasPadam
  5. Tengok rakaman video tu pun nampak agak kuat anginnya.
    Sedap tu makan goreng-gorengan dalam kedinginan apatah lagi perut tengah lapar.

    BalasPadam
  6. goreng-gorengan panas makan sdg sejuk sedap tu

    BalasPadam
  7. nampak sedap plak gorengan tu semua...telur rebus salut tepung? menarik ni kalau nak buat..tapi guna tepung bistari la..wah..salji turun?bestnyaaa

    BalasPadam
  8. Padahal masih belum masuk winter, tp cuaca dah dingiiiin ya kak. Tak terbayang saat winter beneran.

    Memang kalo dingin makan gorengan, dan kopi paling pas 😍😍😅. Menarik juga gorengan mereka. Teringin pula makan Chilli goreng 🤭

    BalasPadam
  9. harga goreng gorengan tu murah ke kak?
    dpt cicah dgn sos cili ni mmg sedapppp
    dah laa duduk dlm suhu sejuk..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe