Ayam Masak Kicap

12:07 PTG

Tiba-tiba teringin nak makan Ayam Masak Kicap seperti yang selalu Bonda masak. Ayam Masak Kicap ini memang sangat terkenal dalam kalangan orang kampung kami. Selain dimasak untuk hidangan keluarga, Ayam Masak Kicap ini juga diolah ketika kenduri-kendara dan menjadi sebahagian lauk terpenting ketika menyediakan nasi ambeng. Di penghujung Ramadhan pula, Ayam Masak Kicap sekali lagi menjadi pilihan untuk dimasak dan diagih-agihkan kepada saudara-mara dan jiran tetangga mengikut tradisi munjung.

Apa istimewanya Ayam Masak Kicap orang kampung kami ini? Sebelum dimasak dengan kicap, daging ayam terlebih dahulu digoreng hingga masak. Begitu juga dengan kentang. Perlu digoreng hingga kuning keemasan. Barangkali ini merupakan salah satu cara untuk menghalang Ayam Masak Kicap dari cepat basi. Maklumlah, zaman dulu-dulu bukannya ada peti sejuk untuk menyimpan sekiranya ada lebihan. Setiap kali masak kicap sama ada ikan atau ayam, Bonda mesti ingatkan kami supaya lebihkan lada hitam atau lada putih. Jangan lupa rempah-rempahan seperti kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih! Jangan lupa bubuh gula!
Wokey... mari kita teruskan memasak ayam dengan kicap cara dulu-dulu. Tak perlu bubuh bancuhan air tepung jagung untuk memekatkannya dan tak perlu tambah sos itu atau sos ini kecuali sos kicap!

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong menjadi 10 bahagian - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - ketepikan
4 biji kentang - kupas kulit dan potong wedges
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 biji cili merah - belah dua dan buang biji
1 biji cili hijau - belah dua dan buang biji
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu kecil  lada putih - gunakan lada hitam pun boleh
rempah 4 sekawan - 3 cm kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga dan 3 kuntum bunga cengkih
1 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia

Cara:
1. Goreng daging ayam yang diperap sehingga masak. Toskan.
2. Goreng kentang sehingga masak - kuning keemasan. Toskan.
3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas goreng ayam dan kentang tadi di dalam kuali.
4. Tumis bahan tumbuk / kisar hingga wangi dan kemudian masukkan rempah 4 sekawan.
5. Masukkan ayam goreng  dan gaul rata. Tuangkan kicap manis dan kicap pekat, lada putih/ hitam serta air dan biarkan kuahnya mendidih.
6. Untuk menyempurnakan rasa, tambah dengan garam  / gula / perasa pilihan.
7. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, cili merah dan cili hijau. Gaul rata beberapa kali dan padamkan api dapur.

Ayam Masak Kicap kami memang tidak berkuah sangat!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe