Masak Sarapan & Masak Lauk Tengah Hari

12:50 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
30 Mei 2024, Khamis.
Amie dan Encik Suami ada urusan di Puncak Alam. 
Jadinya, awal pagi Amie siapkan sarapan untuk Bonda. Tidak jadi buat jemput-jeput lala. Gantikan dengan mi goreng satu kuali. Seperti biasa memang goreng lebih sebab biasanya anak cucu cicit Bonda kalau datang sudah tentunya meronda hingga ke dapur. Bonda akan suruh mereka makan apa saja yang ada di bawah tudung saji.

Sebelah malamnya pula Amie sudah goreng ceker hingga garing dan rendam dalam air sejuk sampai ke pagi. Kembanglah cekernya, dan mudahlah hendak mengolahnya. Tentu Bonda suka, sebab kulit ceker sudah terlerai dari tulangnya, lembut dan tak perlu kunyah lama-lama.

Mi Goreng

Sate ayam dan daging lebihan semalam, dipanaskan semula.


Ceker Masak Kicap

Setelah Amie siap masak lauk makan tengah hari, adik ipar Bonda datang berziarah. Amie sediakan nasi dan susun lauk-pauk atas meja dan jemput emak saudara makan sama. Amie perkenalkan ceker ayam masak kicap yang lembut dan senang dimakan sehingga tulangnya tanggal sendiri. Emak saudara Amie suka sangat makan dan minta resipinya!

Ikan Baguk Masak Kari

Amie sempat olah ikan baguk masak kari. Ikan baguk ini Amie beli di Pasar Malam Bukit Cherakah. Isinya Amie masak kari, sementara bahagian kepalanya Amie masak sup. Bonda suka kepala ikan baguk masak sup. Suka hirup kuah sup sebenarnya tu!


Sup Kepala Ikan Baguk.

Sayur Campur Tumis dengan Lala

Ikan Bawal Goreng

15 comments

  1. kak nk beli mi goreng tu 2 pinggannnnn
    sedapnyaaaaa lahaiiiii mi goreng mcm tuuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mari sini datang Bukit Hijau.
      Kak Amie jamu mi goreng heheee.

      Padam
  2. Macammana cara masak ceker ayam tu, Kak Amie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Goreng ceker sampai garing, sampai tak bunyi minyak. Angkat dan masukkan dalam air sejuk. rendam paling kurang dua jam sehingga ada gelembung kulit ayam. Lepas masaklah macam biasa.

      Padam
  3. Alamak... ceker boleh terlerai isi dari tulang.. mesti lembut betul tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masakan ini terkenal di LD. Biasanya diratah bersama mi goreng.

      Padam
  4. Nampak sedap2 semuanya
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  5. Banyaknya menu ..heheh ..ni kalau CCL tak tahu nak sudukan mana satu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe... menu sarapan dan lauk tengah hari.

      Padam
  6. sedap plak tengok ceker tu...SA x pernah masak macam tu..nanti nak cuba la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba SA jangan tak cuba.
      Kang takut tak berhenti meratahnya.

      Padam
  7. Oh cekernya dah lepas dari tulang ya kak.. saya tak sabar lah, JD kalo masak ceker semur Pedas, saya masak lama biar empuk. Tak sanggub kalo hrs lepas tulang 🤣

    Oh Lala itu semacam kerang kecil2 yaa? Di sini rasanya disebut Kupang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, cekernya jadi lembut sebab sebelum dimasak digoreng hingga garing sampai keluar bau hangus, kemudian direndam. Itu sebabnya kulit ceker gelembung lembut dan terus dimasak kicap.
      Lala itu sejenis remis.

      Padam
  8. Menyelerakan sungguh ni. Berselera tetamu makan masakan kak Amie siap minta resipi sekali tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe