Nasi Lemak Tak Cukup Bahan

4:28 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apabila teringin makan nasi lemak, gigihlah masak pagi-pagi. Dah siap baru tersedar nasi lemak tak cukup bahan. Tak ada ikan bilis dan kacang tanah! Padahal ada jew ikan bilis mata biru dengan ikan bilis biasa dalam peti sejuk. Kacang tanah pun ada duduk bersusun dalam botol dengan garam kunyit dan rempah-rempahan. Entah apa yang dikhayalkan waktu masak sampai terlupa dua benda ini! Sewaktu ambil gambar tidak sedar ada yang kurang. Ketika menulis entri barulah perasan!

Tak apalah. Tak ada kacang tanah dan ikan bilis pun nasi lemak tetap sedap!

Nasi Lemak Sambal Sotong Kembang

Hirisan Timun dan Telur Rebus

Sayap Ayam Goreng Celup Tepung

Tauhu dan Tempe Goreng Celup Tepung Berempah

Sambal Sotong Kembang

Nasi Lemak

Abang Farid berada di Gombak. Apabila Encik Suami telefon beritahu Mommy masak nasi lemak ada lauk ayam goreng, cepat-cepat dia hendak balik kampung. Pantang dengar ada ayam goreng!

18 comments

  1. Ini pun dah cukup sedap Kak Amie 👍
    Abg Farid rindu airtangan Mommy la tu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, Abang Farid tu pantang kalau disebut ayam goreng. Macam lipas kudung dia datang.

      Padam
  2. Oh ini rupanya nasi lemak itu Mbak...
    Kalau disini mungkin mirip dengan nasi uduk Betawi, karena nasi uduk Betawi warnanya putih begitu. Kalau nasi uduk lainnya berwarna kuning.
    Sama makan nasi uduk disini juga suka ditemani timun dengan telur juga. Tapi biasanya telur dadar yang diiris tipis-tipis.
    Ditambah dengan ayam goreng dan tahu tempe goreng ini pasti lebih lezat...

    Salam,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, beginilah lebih kurangnya rupa nasi lemak Pak.
      Sebenarnya nasi lemak tradisional terdiri dari nasi lemak, sambal tumis, timun, telur rebus, ikan bilis dan kacang tanah goreng.
      Bagaimanapun lauk-pauk nasi lemak boleh dipelbagaikan. Boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk seperti rendang, sambal sotong, sambal udang malah ada yang suka tambahkan telur dadar dan juga telur mata.

      Padam
  3. Tak cukup bahan pun sodap sebab kak Amie yg masak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada sambal dengan telur rebus pun ok dah kan SK.

      Padam
  4. Senang betul nak pancing Farid ye...ada ayam goreng, balik la dia ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abang Farid dengan ayam goreng berpisah tiada. Fuad pula raja ikan!

      Padam
  5. Kemarin saya masak sambal nasi lemak. Sambalnya saja. Nak mencoba dulu kebetulan baru beli Chili kering. Biasanya saya tak pernah beli Chili kering Krn memang jrg digunakan dalam masakan sini.

    Dan pas jadi sambalnya, memang lah pedas sangaaaat hahahahah. Sampai berair mata. Tapi saya bingung macam mana nak mengeluarkan minyaknya yaa.

    Di resep tertulis masak sampai naik minyak. Tp saat ditumis itu tak ada perintah pakai minyak. Memang nanti minyaknya akan kluar atau gimana kak Amie? Atau butuh lama sampai minyak kluar? Krn setelah 30 menitan saya tak lihat tanda2 Minyak kluar, saya sudahi masaknya. Sambal tetep sedap, tp agak kering, tak sama dengan sambal nasi lemak yg basah.

    Masih blm berhasil juga nih 🤣. Tp at least rasa dah sesuai. Pas pertama buat dulu, failed betul2. Mungkin Krn tak pakai Chili kering. 🤣. Resep Malaysia yg saya pakai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya untuk mendapatkan sambal nasi lemak yang sedap dan cantik, diawal masakan terus tambahkan gula supaya rasanya kurang pedas dan warna sambal jadi sedikit warna hitam kemerahan. Jadinya sambal akan terasa manis dan bukannya terasa gulanya kerana sudah sebati dengan garam dan bahan perasa lainnya. Kalau tidak mahu pedas, gunakan cili kering jenis kurang pedas. Jangan tumis guna api besar. Gunakan api sedang - kecil, supaya masak dan mesra semua bahan. Ketika itulah akan terbit minyak.

      Padam
  6. Lebih dari cukup ni Kak Amie 😍😍😍😍

    BalasPadam
  7. Perkara biasa ni kak Amie kadang terlupa nak satukan mereka dalam gambar. Nasi lemak ni kalau nasi berlemak dan sambal sedap itupun dah cukup sempurna dah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe